Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Άμα θέλεις μπορείς.

Είχαμε τις αμφιβολίες μας αν είχαμε την ικανότητα να διοργανώσουμε τέτοια εκδήλωση. Θα τα καταφέρναμε, θα είχαμε κόσμο, θα μας τιμούσε ο υπουργός της Παιδείας με την παρουσία του, θα βρίσκαμε ικανούς ομιλητές και υλικό; Όλα αυτά μας προβλημάτιζαν. Κάποια μέλη του σωματείου επέμεναν έντονα και στο τέλος εισακούστηκαν. Ριχτήκαμε όλοι με τα μούτρα στη δουλειά. Άλλοι δούλεψαν πάρα πολύ άλλοι λιγότερο. Ο καθένας με τις ικανότητες και τις δυνατότητες. Ετοιμασία καταλόγου προσκεκλημένων, εύρεση ομιλητών και υλικού, προσκλήσεις, αποστολή προσκλήσεων, επικοινωνία με τους επίσημους καλεσμένους,  πρόγραμμα, επικοινωνία με τα ΜΜΕ, αίθουσα για την εκδήλωση, εύρεση χορηγών και υποστηριχτών και άλλα πολλά που έπρεπε να γίνουν. Όμως μπορέσαμε μέσα σε ενάμιση μήνα να τα κάνουμε όλα αυτά.

Σίγουρα υπήρξαν παραλήψεις, σίγουρα κάναμε λάθη, αλλά για να μην κάναμε παραλήψεις και λάθη έπρεπε να μην διοργανώναμε την εκδήλωση. Για τα λάθη και τις παραλήψεις απολογούμαστε. Ήταν η πρώτη του είδους της αυτή η εκδήλωση που κάναμε σαν σωματείο.

Η αίθουσα μπορούσε να δεχθεί 200 άτομα. Όσοι ήταν εκεί αντελήφθησαν ότι η αίθουσα ήταν πολύ μικρή για να χωρέσει όλο τον κόσμο. Περισσότερα από 300 άτομα μας τίμησαν με την παρουσία του. Με μηνύματα οι χαιρετισμοί  όλων όσων χαιρέτισαν την εκδήλωσή μας, αξιολογότατη η ομιλία της συγχωριανής μας Νάσας Παταπίου "Περί της κωμοπόλεως του Ριζοκαρπάσου", συγκινητικό το υλικό για την επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου που ετοίμασαν και παρουσίασαν οι καθηγητές και οι μαθητές του γυμνασίου μας, μα πιο πολύ συγκινητική η παρουσία των μαθητών του Γυμνασίου μας.

Παρόντες στην εκδήλωσή μας ο υπουργός της Παιδείας και του Πολιτισμού κ. Άκης Κλεάνθους, η σύζυγος του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Φωτεινή Παπαδοπούλου, ο πρέσβης τη Ελλάδος κ. Δημήτριος Ράλλης, ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, ο πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας της Βουλής κ. Νίκος Τορναρίτης, οι βουλευτές Ζαχαρίας Κουλίας και Ανδρέας Αγγελίδης πολλοί καθηγητές που υπηρέτησαν προπολεμικά στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου πολλοί φίλοι και θαυμαστές του Ριζοκαρπάσου και πάρα πολλοί Ριζοκαρπασίτες.
Όλους τους ευχαριστούμε που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Όλοι όσοι δουλέψαμε.

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση.
________________________________________________________________________________________________
 

Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου 90 χρόνια ζωής και αγώνων.
1917 - 2007

«Και το εκράτησαν και το  εστερέωσαν και το  ολοκλήρωσαν και το  ανύψωσαν εις ένα εξαιρετικόν Ελληνικόν πνευματικόν φάρον, ο οποίος εξέπεμπε και εκπέμπει εκτυφλωτικόν το Ελληνικόν φως του εις την ακραίαν αυτήν περιοχήν της Καρπασίας». (Μόδεστος Σαμάρας Γυμνασιάρχης Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. 26/5/1969)
 

 

Αν είμαστε ελεύθεροι, σίγουρα ο εορτασμός θα ήταν λαμπρότατος. Την εκδήλωση θα την παρακολουθούσαν τρεισήμισι χιλιάδες Ριζοκαρπασίτες. Νέοι και γέροι και πιθανότατα με τη βοήθεια της τεχνολογίας σήμερα άλλοι 5-8 χιλιάδες Ριζοκαρπασίτες απόδημοι. Όπως συνέβηκε το 1970*, όπου άπαντες οι Ριζοκαρπασίτες ανήμερα της γιορτής του πολιούχου Αγίου τους, του Αγίου Συνεσίου, στις 26 Μαΐου γιορτάσαμε με κάθε λαμπρότητα την πεντηκονταετηρίδα του Γυμνασίου μας. Όλοι οι Ριζοκαρπασίτες θα ήταν παρόντες για να παρακολουθήσουν μαζί με τους προσκεκλημένους τους, ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος, ότι μπορεί να περιλαμβάνει μια τέτοια εκδήλωση. Δοξολογίες, παρελάσεις, αγώνες, γυμναστικές επιδείξεις, χορούς, ομιλίες, απαγγελίες ποιημάτων, χαιρετισμούς, ομιλίες, εκθέσεις.
Τίποτα λιγότερο δεν θα παρουσιάζαμε σε μια τέτοια γιορτή αν μπορούσαμε να την κάνουμε στο χωριό μας  σήμερα.

Σήμερα στο Ριζοκάρπασον, καταφέραμε μετά από αγώνες 29 χρόνων να αναστήσουμε το γυμνάσιό μας, καταφέραμε να ακουστεί ξανά το κουδούνι που καλεί τους Ριζοκαρπασίτες μαθητές στην τάξη τους.  Δυστυχώς όμως, η μπότα του κατακτητή, όχι μόνο δεν μας επιτρέπει να κάνουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αλλά το πανέμορφο και ιστορικό Γυμνάσιό μας σήμερα παράνομα έχει καταληφθεί από τους έποικους κουβαλητούς και χρησιμοποιείται σήμερα σαν δημοτικό. Το γυμνάσιό μας σήμερα στεγάζεται στο κτήριο του Παρθεναγωγείου Δημοτικού σχολείου.

Δεν θα μπορέσουμε φέτος να γιορτάσουμε τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του, όπως θα θέλαμε και όπως αρμόζει στην ιστορία αυτού του του Γυμνασίου. Του γυμνασίου που ζέστανε και μόρφωσε ήρωες (Παναγιώτης Κάσπης, Γιαννάκης Γιαννίκου, Νίκος Κορκός, Συνέσης Βασιλείου, Ανδρέας Καλογήρου), ποιητές, επιστήμονες, ιερωμένους ,αλλά και απλούς μεροκαματιάρηδες ανθρώπους.

Μακριά από το ιστορικό μας Γυμνάσιο, εμείς οι Ριζοκαρπασίτες θα κάνουμε ότι μπορούμε για να γιορτάσουμε τα 90χρονά του. Θα προσπαθήσουμε, με τα μέσα που διαθέτουμε, να του προσδώσουμε τις τιμές που του αρμόζουν. Θα κάνουμε ότι μπορούμε. Και αν παραλείψουμε κάτι και αν κάνουμε κάποιο λάθος ζητούμε την κατανόησή σας. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα μας.

Με τη συνδρομή και της Ιστοσελίδας μας, το σωματείο "Το Ριζοκάρπασον" αποφάσισε έστω και μακριά από τις ρίζες μας, να τιμήσουμε το Γυμνάσιό μας. Έτσι, στις 23 του Νιόβρη, θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε,  να τιμήσουμε το Γυμνάσιό μας στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας στη Λευκωσία.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εκδηλώσεων θα σας δώσουμε πολύ σύντομα.

 

 

*
Κατά το έτος 1967, έγραφε στο περιοδικό του σχολείου, ο αείμνηστος τότε Γυμνασιάρχης του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου Μόδεστος Σαμάρας, συνέπιπταν δια την κωμόπολη του Ριζοκαρπάσου δύο εξαιρετικαί ιστορικαί επέτειοι. Η Ιερή Μονή του Αποστόλου Ανδρέου έπρεπε να εορτάσει την εκατονταετηρίδα της, το δε Γυμνάσιο την πεντηκονταετηρίδα του. Έπρεπε λοιπόν η πεντικονταετηρίδα να αναβληθεί δι ευθετώτερον χρόνο. Και ως τοιούτος καθορίσθει αργότερον το σχολικόν έτος 1967 - 1970, έτος το οποίο ορίσθει υπό της ΟΥΝΕΣΚΟ ως διεθνές έτος Παιδείας...

Πρόσκληση

 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999