Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Οι διαφοροποιήσεις στο σχέδιο Ανάν σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο (3ο σχέδιο) Φεβ 2003

Στο εδαφικό: Ο νέος χάρτης δεν περιλαμβάνει το τμήμα της χερσονήσου της Καρπασίας που είχε ο προηγούμενος χάρτης. Αντί αυτού, περιλαμβάνει υπό Ελληνοκυπριακή Διοίκηση νέες περιοχές στα δυτικά της Αμμοχώστου και στον κόλπο της Μόρφου που επιτρέπουν την επιστροφή επιπρόσθετου αριθμού περίπου 2.700.

Περιλαμβάνονται συγκεκριμένα 15 νέες κοινότητες που είναι οι ακόλουθες: Γαϊδουράς, (Νέα Σπάρτη) Πραστειό και Πυργά στην Επαρχία Αμμοχώστου, Άγιος Βασίλειος, Σκυλλούρα, Πεντάγεια, Ξερός, Καραβοστάσι, Ποταμός Κάμπου και Λιμνίτης στην περιοχή Μόρφου, Αμμαθκιές, Ξερόβουνο, Άγιος Ιωάννης, Σελέμανι και Κόκκινα στην περιοχή Τηλλυρίας.

Η ακτογραμμή στην περιοχή Μόρφου επεκτείνεται έως πριν από το Συριανοχώρι, που δεν επιστρέφεται. Η περιοχή Καρπασίας που παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση θα έχει το καθεστώς που συμφωνήθηκε στη Βιέννη και δεν υπόκειται στις ποσοστώσεις της επιστροφής.

Η Βρετανία επιστρέφει το 50% του εδάφους των βάσεών της στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης του εδαφικού. Αυτό το έδαφος θα κατανεμηθεί κατά 90% στο ελληνοκυπριακό κρατίδιο και κατά 10% στο τουρκοκυπριακό. Το δικαίωμα επιστροφής μειώνεται από 28% στο 21%.

Θα υπάρξει μορατόριουμ επιστροφής 6 ετών αντί τεσσάρων που ίσχυε στο προηγούμενο έγγραφο. Εξαιρούνται μόνο οι πρόσφυγες άνω των 65 ετών που θα δικαιούνται να αρχίσουν τη διαδικασία επιστροφής σε δύο χρόνια. Το δικαίωμα επιστροφής μετά την πάροδο των έξι ετών θα γίνει ως ακολούθως: Από τον 6ο έως τον 10ο χρόνο, επιστρέφει το 7% Από τον 10ο χρόνο έως τον 14ο, το 14% και από τον 15ο χρόνο έως τον εικοστό πρώτο, το 21%. Το δικαίωμα απόκτησης κατοικίας αυξάνεται από 14% στο προηγούμενο σχέδιο, στο 20% ανά πόλη και χωρίο και συνολικά αυξάνεται από 9% στο 10%.

Όλοι αυτοί οι περιορισμοί στο δικαίωμα επιστροφής και απόκτησης περιουσίας που εισάγονται στο πλαίσιο της λύσης ως εξαίρεση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αίρονται οριστικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο θέμα των εποίκων: Καθορίζεται συγκεκριμένος αριθμός 45 χιλιάδων εποίκων που θα παραμείνουν. Υπολογίζεται όμως ότι με βάση κι άλλα κριτήρια ο αριθμός αυτός θα φθάσει στις 60 χιλιάδες.

Στο θέμα της ασφάλειας, Στο νέο αναθεωρημένο έγγραφο καθορίζεται ο αριθμός των στρατιωτών του ελληνικού και του τουρκικού αποσπάσματος που θα παραμείνουν στις 6 χιλιάδες για κάθε πλευρά. Ο αριθμός των στρατευμάτων θα επανεξεταστεί το 2010.

Όμως, τα στρατεύματα θα αποχωρήσουν οριστικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέρχεται η πρόνοια της υποχρεωτικής συγκατάθεσης Ελλάδας και Τουρκίας για τη χρήση του κυπριακού εδάφους για σκοπούς ασφάλειας. Η μόνιμη εγκατάσταση των Ελλήνων και Τούρκων περιορίζεται στο 10%, αλλά οι μελλοντικοί μετανάστες δεν μπορούν να ξεπερνούν το 5% του πληθυσμού κάθε πλευράς.

Το νέο κράτος θα ονομάζεται Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου, United Cyprus Republic και αναφέρεται ρητά ότι θα έχει ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Τα συστατικά κράτη -component states- μετονομάζονται σε constituent states δηλαδή, συνιστώντα κράτη και θα έχουν την ονομασία Ελληνοκυπριακό κράτος και Τουρκοκυπριακό κράτος. Διευκρινίζεται ότι ο εναέριος χώρος, τα χωρικά ύδατα και η αποκλειστική οικονομική ζώνη στη θάλασσα ανήκουν στην Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου.

Στα συνταγματικά θέματα Στο Προεδρικό Συμβούλιο καθορίζεται πενταετής πλήρης θητεία στον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που αναδεικνύεται ως το πιο ισχυρό μέλος του Συμβουλίου.

Η αρμοδιότητα εκπροσώπησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταφέρεται στον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και όχι στους εκ περιτροπής προέδρους. Διασφαλίζεται η συμμετοχή της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, στη συμφωνία Σέγκεν και στις ενισχυμένες συνεργασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το δημοψήφισμα απαλείφεται το ερώτημα που αφορά την ένταξη της Κύπρου.

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο που λειτουργεί και ως μηχανισμός επίλυσης διαφορών, οι τρεις ξένοι δικαστές θα έχουν μία ψήφο. Διαχωρίζονται πλήρως τα πολιτικά δικαιώματα ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην εκλογή αντιπροσώπων στα ομοσπονδιακά όργανα, δηλαδή την Άνω και την Κάτω Βουλή.

Αναλυτικά οι διαφοροποιήσεις

Στο τρίτο σχέδιο Ανάν για συνολική λύση του Κυπριακού, που επιδόθηκε στα μέρη από τον ίδιο το ΓΓ των ΗΕ την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, εντοπίζονται οι πιο κάτω βασικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο:

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Στο άρθρο 2 της Θεμελιακής Συμφωνίας αναφέρεται η ''Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία'' (ΕΚΔ) ως ονομασία του κράτους.

Γίνεται επίσης αναφορά σε ''ομοσπονδιακή κυβέρνηση'' και σε δύο ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία χαρακτηρίζονται ''συνιστώντα'' και ονομάζονται ''Ελληνοκυπριακό Κρατίδιο'' και ''Τουρκοκυπριακό Κρατίδιο''.

ΕΠΑΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Στο άρθρο 3 της Συμφωνίας αναφέρεται ότι μέχρι την ένταξη και της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ''ένα συνιστών κρατίδιο μπορεί να περιορίσει την εγκατάσταση προσώπων που προέρχονται από το άλλο συνιστών κρατίδιο''.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα πλήρους απαγόρευσης (μορατόριουμ) της εγκατάστασης τέτοιων προσώπων στα πρώτα έξι χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας.

Ακολούθως, επιτρέπονται περιορισμοί εάν ο αριθμός των μονίμως εγκατεστημένων που προέρχονται από το άλλο συνιστών κρατίδιο έχει φτάσει το 7% του πληθυσμού ενός χωριού ή δήμου μεταξύ του 7ου και του 10ου χρόνου, το 14% μεταξύ του 11ου και 15ου χρόνου, και το 21% του πληθυσμού του σχετικού συνιστώντος κρατιδίου στη συνέχεια.

Των περιορισμών εξαιρούνται ''πρώην κάτοικοι'' ενός συνιστώντος κρατιδίου ηλικίας πέραν των 65 ετών, που μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς περιορισμό μετά το δεύτερο χρόνο, συνοδευόμενοι από σύζυγο ή απόγονο. Εξαιρούνται επίσης οι πρώην κάτοικοι συγκεκριμένων χωριών, που μπορούν επίσης να εγκατασταθούν χωρίς περιορισμό μετά το δεύτερο χρόνο.

ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Όπως αναφέρεται στο άρθρο 8, τα στρατιωτικά αποσπάσματα της Ελλάδας και της Τουρκίας που θα παραμείνουν στα αντίστοιχα κρατίδια θα έχουν δύναμη 6.000 μελών όλων των βαθμών. Υποσημείωση στη διάταξη αυτή αναφέρει ότι ο αριθμός μπορεί να αλλάξει εάν το Πρόσθετο Πρωτόκολλο στη Συνθήκη Συμμαχίας αναθεωρηθεί με συμφωνία μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Προστίθεται νέα διάταξη, σύμφωνα με την οποία κατά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα ελληνικά και τουρκικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από την Κύπρο, εκτός εάν συμφωνηθεί διαφορετικά μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Άλλη διαφοροποίηση αφορά τη διάθεση του κυπριακού εδάφους για διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, πέρα από τη σύμφωνη γνώμη και των δύο συνιστώντων κρατιδίων, απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας και της Τουρκίας μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΟΡΙΑ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΩΝ ΚΡΑΤΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ
Όπως επισημαίνεται σε υποσημείωση στο άρθρο 9, στο Σύνταγμα επισυνάπτονται δύο χάρτες, όχι ένας. Ο πρώτος δείχνει το έδαφος της ΕΚΔ και τα εδαφικά όρια των συνιστώντων κρατιδίων κατά την έναρξη της ισχύος της Συμφωνίας. Ο δεύτερος δείχνει το έδαφος της ΕΚΔ και τα εδαφικά όρια των συνιστώντων κρατιδίων κατά την έναρξη της ισχύος του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης.

Οι δύο χάρτες επισυνάπτονται στο κείμενο της Συμφωνίας με αριθμό σελίδας 45 και 46.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Στο άρθρο 10, που περιλαμβάνει διατάξεις για τη ρύθμιση των διεκδικήσεων περιουσίας, υπάρχει μια νέα πρόνοια σύμφωνα με την οποία η αποκατάσταση περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της έκτασης και των κατοικιών σε οποιοδήποτε από τα συνιστώντα κρατίδια και το 20% σε οποιοδήποτε δήμο ή χωριό.

Υποσημείωση αναφέρει ότι τα ποσοστά σχετίζονται άμεσα με τη συμφωνημένη εδαφική αναπροσαρμογή.

ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στο άρθρο 11 του προτεινόμενου Συντάγματος αναφέρεται ότι οι Ελληνοκύπριοι που θα κατοικούν στα χωριά της Καρπασίας Ριζοκάρπασο, Αιγιαλούσα, Αγία Τριάδα, Μελάναργα και οι Τουρκοκύπριοι που θα κατοικούν στα χωριά της Τηλλυρίας Αμμαδιές, Λιμνίτης, Σελέμανι, Ξερόβουνος, Καραβοστάσι, Αγιος Γεώργιος και Κόκκινα, καθώς επίσης στα χωριά της Μεσαορίας Πύλα, Σκυλλούρα και Άγιος Βασίλειος θα απολαύουν, εντός των συνιστώντων κρατιδίων στα οποία ευρίσκονται τα χωριά αυτά, του δικαιώματος να διαχειρίζονται τις δικές τους πολιτιστικές, θρησκευτικές και εκπαιδευτικές υποθέσεις και να εκπροσωπούνται στο νομοθετικό σώμα του συνιστώντος κρατιδίου και να ζητείται η γνώμη τους σε θέματα πολεοδομίας σε σχέση με τα χωριά τους.


ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Το άρθρο 29 του προτεινόμενου Συντάγματος εισάγει μια νέα διάταξη σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση του Προεδρικού Συμβουλίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, ''Το μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου που είναι υπεύθυνο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκπροσωπεί το Προεδρικό Συμβούλιο (σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του σώματος ως Αρχηγού Κυβέρνησης) σε συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα βοηθείται σε τέτοιες περιπτώσεις από το μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου που είναι υπεύθυνο για εξωτερικές σχέσεις, εκτός εάν το Προεδρικό Συμβούλιο, αποφασίζοντας με χωριστές πλειοψηφίες των μελών από έκαστο συνιστών κρατίδιο, αποφασίσει διαφορετικά''.

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
Το θέμα της εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων έχει περιληφθεί ως άρθρο 53 στο προτεινόμενο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, οι ηγέτες των συνιστώντων κρατιδίων θα πάρουν μέτρα ''χωρίς καθυστέρηση'' για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος των αγνοουμένων.

Και τα δύο συνιστώντα κρατίδια αναλαμβάνουν να συνεργαστούν πλήρως με την Επιτροπή Αγνοουμένων Προσώπων στην Κύπρο, σύμφωνα με τους όρους εντολής της και έχοντας υπόψη τη συμφωνία Κληρίδη-Ντενκτάς της 31ης Ιουλίου 1997.

Αναφέρεται επίσης ότι έκαστο συνιστών κρατίδιο θα διεξαγάγει και θα ολοκληρώσει κάθε αναγκαία έρευνα, περιλαμβανομένων εκταφών.

ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΟΣ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ
Στο άρθρο 3 του Παραρτήματος 3, αναφέρεται ότι οι Κύπριοι πολίτες θα ασκούν πολιτικά δικαιώματα στο επίπεδο του συνιστώντος κρατιδίου στον τόπο της μόνιμης διαμονής τους, ανεξάρτητα από την ''εσωτερική ιθαγένεια'' που κατέχουν.

ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΑΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Με βάση τον προτεινόμενο ομοσπονδιακό νόμο, την ιθαγένεια της ΕΔΚ παίρνουν αυτομάτως όσοι είχαν κυπριακή ιθαγένεια το 1963, καθώς επίσης οι απόγονοι και σύζυγοί τους.

Περαιτέρω, προβλέπεται ότι θα πάρουν την ιθαγένεια της ΕΚΔ τα άτομα που θα περιληφθούν σε κατάλογο που θα επιδοθεί στο ΓΓ του ΟΗΕ έως τις 25 Μαρτίου από κάθε πλευρά. Στον κατάλογο κάθε πλευράς μπορούν να καταχωρηθούν μέχρι 45,000 άτομα, με βάση τα εξής κριτήρια:
- πρόσωπα ηλικίας 18 και άνω που διέμεναν μόνιμα στην Κύπρο για επτά τουλάχιστον χρόνια προτού κλείσουν τα 18 και για ένα τουλάχιστον χρόνο κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς και τα ανήλικα παιδιά τους που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο
- άλλα πρόσωπα που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο για περισσότερα από επτά συνεχόμενα χρόνια.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Με βάση προτεινόμενο ομοσπονδιακό νόμο, με την ισχύ της Θεμελιακής Συμφωνίας θα εξουσιοδοτηθούν τα συνιστώντα κρατίδια να παραχωρήσουν δικαίωμα μόνιμης διαμονής στην Κύπρο σε πολίτες της Ελλάδας μέχρι 10% του αριθμού των Κυπρίων με εσωτερική ιθαγένεια του Ελληνοκυπριακού Κρατιδίου και σε πολίτες της Τουρκίας μέχρι 10% του αριθμού των Κυπρίων με εσωτερική ιθαγένεια του Τουρκοκυπριακού Κρατιδίου.

ΦΑΣΕΙΣ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΩΝ
Οι εδαφικές αναπροσαρμογές, με βάση τη Θεμελιακή Συμφωνία, θα γίνουν κατά φάσεις, που αναλύονται σε πεντασέλιδο πίνακα (αρ. σελίδων 120 έως και 124), ο οποίος παρέχει και τις συντεταγμένες των ορίων αναπροσαρμογής, καθώς και σύντομη περιγραφή.

Με βάση τον πίνακα, η φάση 1 υλοποιείται στις πρώτες 104 ημέρες και καλύπτει την πόλη των Βαρωσίων, το θύλακα Κοκκίνων και την ουδέτερη ζώνη.

Η φάση 2 υλοποιείται σε έξι μήνες και καλύπτει επιπροσθέτως την Άχνα και την Πέτρα.

Η φάση 3 υλοποιείται σε ένα χρόνο και καλύπτει επιπροσθέτως τα χωριά Λουτρό, Γαληνή και Τύμπου.

Η φάση 4 υλοποιείται σε δύο χρόνια και καλύπτει επιπροσθέτως την περιοχή της νότιας Αμμοχώστου, όπως αναφέρεται, καθώς και: Καλοψίδα, Αχερίτου, Λύση, Κοντέα, Αυλώνα, Λιμνίτη, Σόλοι.

Η φάση 5 υλοποιείται σε δυόμισι χρόνια και καλύπτει επιπροσθέτως την περιοχή της Αμμοχώστου, όπως αναφέρεται, καθώς επίσης τη Μια Μηλιά, το Γερόλακκο και τη Ζώδια.

Η φάση 6 καλύπτει την τελική οριοθετική γραμμή και υλοποιείται σε τρία χρόνια.

 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999