Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Στο Ριζοκάρπασον ήλθαν μόνο τέσσερις οικογένειες από την Τουρκία!

Στη γειτονιά που γεννήθηκες γύριζαν αγγλικές περίπολοι με ξιφολόγχες. Τώρα στα μέρη που γεννήθηκε το παιδί σου διεξάγουν ασκήσεις κομάντο τα τουρκικά στρατεύματα. Ακόμη και τα βράδια που μένεις τελείως μόνος, αποφεύγεις να λογαριαστείς με το παρελθόν σου επειδή δεν σου αρέσει να θάβεις μέσα σου τις πικρές αναμνήσεις σου. Αυτή είναι η δική σου πατρίδα. Μήπως δυσκολεύεσαι πολύ πια να την αναγνωρίσεις; Κοίτα. Παλιά την παραλία αυτή την αποκαλούσαν "το πέντε μίλι". Δηλαδή πριν το 1974. Μετά τις 20 του Ιούλη έγινε "Η Παραλία της Απόβασης". Ξέρεις τι την αποκαλούν τώρα; "Η Παραλία Escape". "Escape" σημαίνει "απόδραση", "διαφυγή". Είναι το όνομα μιας ντίσκο. Που έβαλε τη σφραγίδα της στην παραλία. Τι τρομερή σύμπτωση! Μετά την απόβαση, η διαφυγή! Ίσως κανένας ιστορικός, κανένας λογοτέχνης δεν θα μπορούσε να ήταν πιο εύστοχος περιγράφοντάς μας.
Σε αυτή τη σύντομη ζωή σου έζησες τόσα πολλά, είδες τόσα απίστευτα γεγονότα που νομίζεις ότι έχασες πλέον την ικανότητα να εκπλήττεσαι. Δεν εκπλήττεσαι καθόλου όταν βλέπεις τον Δημήτρη και τη Χρυστάλλα που πάνε να ανάψουν κερί και να προσευχηθούν στον Απόστολο Ανδρέα. Αλλά σε εκπλήττουν οι Ελληνοκύπριοι που μπαίνουν στη θάλασσα στην Παραλία της Απόβασης και ύστερα ξαπλώνουν κάτω από την ομπρέλα απολαμβάνοντας την ξεκούρασή τους. Διότι ποτέ δεν είχες διανοηθεί ότι ένας Ελληνοκύπριος θα μπορούσε να ηρεμήσει στα νερά από όπου αποβιβάστηκε ο τουρκικός στρατός. Έτσι δεν είναι; Μην ψάχνεις άδικα να βρεις τις μέρες που πέρασαν. Πέρασαν σαν άνεμος οι μέρες των νεανικών σου επαναστάσεων. Άλλαξαν τα πάντα. Στην ουσία και εσύ έχεις αλλάξει. Όπως άλλαξε η Κερύνεια και η Αμμόχωστος. Δυσκολεύεσαι πλέον να αναγνωρίσεις ακόμη και το σοκάκι που γεννήθηκες. Τα συρματοπλέγματα σού τρυπάνε την καρδιά. Κανείς δεν απέμεινε για να σε χαιρετίσει ή να τον χαιρετίσεις. Να, αυτή είναι η δίκη σου πατρίδα!
Ίσως δεν το άκουσες. Ίσως πάλι να το έχεις ακούσει. Ακόμη και αν το άκουσες, άκουσε και εμένα. Πήγαν, λέει, Γερμανοί ασχολούμενοι με τον τουρισμό στην Καρπασία. Στάσου, μην ενθουσιάζεσαι αμέσως. Δεν πρόκειται για το θέμα του ηλεκτρισμού, για τουριστικές εγκαταστάσεις, επενδύσεις και τέτοια. Πήγαν έτσι απλά. Για να κάνουν περίπατο. Κάθισαν και σε ένα ελληνοκυπριακό καφενείο, λέει, στο Ριζοκάρπασον. Ρώτησαν τον κόσμο τι κάνει. Κουβέντιασαν. Ύστερα είπαν "ας περάσουμε και από ένα τουρκικό καφενείο". Ξέρεις, σε αυτό το χωριό μετά το 1974 εγκαταστάθηκαν μόνο τέσσερις οικογένειες από την Τουρκία. Οι υπόλοιποι ήταν Ελληνοκύπριοι. Με την πάροδο των χρόνων αυξήθηκαν οι εκ Τουρκίας και μειώθηκαν οι Ελληνοκύπριοι. Και τώρα νομίζω πως απέμειναν μόνο 260 Ελληνοκύπριοι. Οι Γερμανοί ρώτησαν, λέει, τους εκ Τουρκίας "πώς περνάτε με τους Ελληνοκύπριους;" Και κάποιος από αυτούς τους είπε το εξής: "Αυτοί υποχρεούνται να περνούν καλά μαζί μας. Διότι τώρα είναι αυτοί δικοί μας αιχμάλωτοι". Πώς το βρήκες; Σου άρεσε;
Στο λόφο της Λαπήθου υπάρχει μια εκκλησία που βλέπει την Κερύνεια από ψηλά, σαν από αεροπλάνο. Η Αγία Αναστασία. Εκεί υπάρχει πια μια τουριστική εγκατάσταση και ένα εστιατόριο. Η εκκλησία βρίσκεται στη μέση της τουριστικής εγκατάστασης. Το γκαρσόνι του εστιατορίου κατάγεται από τα Άδανα. Τον ρώτησα: "Ελληνοκύπριοι έρχονται εδώ;" "Έρχονται αδελφέ, και μας κοιτάνε άσχημα". Μάλιστα μια μέρα ξέρεις τι έγινε; Ένας Ελληνοκύπριος πελάτης άρπαξε από το χέρι τον δικό μας που κατάγεται από τα Άδανα και του είπε: "Εσύ είσαι μόνο φιλοξενούμενος εδώ. Εμείς είμαστε οι πραγματικοί ιδιοκτήτες". "Μήπως ήταν παπάς;" τον ρώτησα. "Όχι, ο παπάς ήταν δίπλα του", μου είπε.
Μη θυμώσεις τώρα με αυτά που σου διηγήθηκα. Ησύχασε. Άκουσε ένα παλιό τραγούδι. Μπορεί οι νότες να σου φέρουν πίσω την πατρίδα που έχασες.

ΤΟΥ ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ
ΠΟΛΙΤΗΣ - 30/08/2007

 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999