Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

 Οι Τούρκοι έκλεισαν την πόρτα στην Επίτροπο

Οι Τούρκοι έκλεισαν τις πόρτες στην Επίτροπο Διοίκησης απαγορεύοντάς της την είσοδο στα κατεχόμενα, προκειμένου να εξετάσει τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων, αλλά και παράπονα που της έχουν υποβάλει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επίτροπος είχε υποβάλει αίτημα μέσω των Ηνωμένων Εθνών για να μεταβεί στο Ριζοκάρπασο πριν από το νέο χρόνο και να συναντήσει εγκλωβισμένους, ασκώντας τις εξουσίες που της παρέχει ο σχετικός νόμος. Το αίτημα διαβιβάστηκε στις κατοχικές Αρχές οι οποίες αντέδρασαν έντονα σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πληροφόρησαν μάλιστα τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν θα επιτρέψουν στην Ηλιάνα Νικολάου να μεταβεί στην περιοχή της Καρπασίας ως Επίτροπος Διοίκησης και πως αυτή θα μπορούσε να μεταβεί μόνο ως ιδιώτης. Μετά την εξέλιξη αυτή η Επίτροπος Διοίκησης ανέβαλε τα σχέδιά της γιατί δεν θέλει να μεταβεί στην άλλη πλευρά ως απλός πολίτης, αποβάλλοντας τον τίτλο που κατέχει. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του Υπουργείου Εξωτερικών, το θέμα μελετάται διπλωματικά και γίνονται διαβήματα ώστε να αρθούν τα εμπόδια με σκοπό να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη, η οποία θ' αποβεί προς όφελος των εγκλωβισμένων. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται χωρίς να διαφαίνονται προοπτικές αλλαγής της στάσης των κατοχικών Αρχών. Σημειώνεται ότι η κ. Νικολάου είχε εκφράσει από τον περασμένο μήνα την πρόθεσή της να επισκεφθεί τους εγκλωβισμένους, ύστερα από παράπονα που της υποβλήθηκαν τόσο για τις συνθήκες διαβίωσής τους όσο και το ευρύτερο θέμα της παραμονής τους στα κατεχόμενα.
Μιχάλης Χατζηβασίλης
Φιλελεύθερος 28/12/2005

ΜΜΕ και Ριζοκάρπασο

Των Χριστόφορου Χριστοφόρου και Ιωάννας Καμμά
Kι ενώ το Ριζοκάρπασο και η Αγία Τριάδα είναι η τελευταία κοιτίδα του ελληνοκυπριακού στοιχείου στα κατεχόμενα εδάφη εδώ και 31 χρόνια, οι εφημερίδες, τα περιοδικά και το διαδίκτυο αναπαράγουν συγκεκριμένα στερεότυπα για τη συγκεκριμένη εγκλωβισμένη κοινότητα. Αυτά τα στερεότυπα εστιάζονται κυρίως σε τρεις άξονες:
1. Την αλλοτρίωση, την καταστροφή και το ξεπούλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελληνοκυπρίων.
2. Τη στάση των εγκλωβισμένων κατοίκων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
3. Το ρόλο των δύο σχολείων του Ριζοκαρπάσου.
Συγκεκριμένα για την πολιτιστική αλλοτρίωση υπάρχουν αρκετά άρθρα με κυρίαρχο το φωτογραφικό υλικό, που περιγράφουν το μέγεθος μιας μη αναστρέψιμης καταστροφής η οποία έχει υπαίτιους τους φανατισμένους και ανίερους αιώνιους εχθρούς. Εχθρούς που επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορία και να νεκρώσουν κάθε ελληνική μνήμη. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο (με 43 φωτογραφίες) του Ιταλού Giovanni Meli «Ες γην εναλίαν Κύπρον» που δημοσιεύτηκε στις 6 Μαΐου 2005 στο αθηναϊκό περιοδικού Αντί. Ξεκινάει με το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη ομώνυμου του τίτλου του άρθρου και έχει ως πρώτη φωτογραφία ένα λεηλατημένο κοιμητήριο. Η πηγή έμπνευσης του Σεφέρη αντικρούεται έντονα με το ρεαλιστικό φωτογραφικό υλικό που δίνει μια όψη απελπισμένης προσπάθειας αφελληνισμού. Στο εντεκασέλιδο άρθρο δεν απουσιάζει και η καταστροφή τοιχογραφιών του Ριζοκαρπάσου, εκκλησιών και άλλων ιερών πολιτιστικών χώρων. Έντονο είναι και το στοιχείο της παραχάραξης της ιστορίας αφού αρχαία ελληνικά κτίσματα παρουσιάζονται να είναι ρωμαϊκά.
Σχετικά με τη στάση των εγκλωβισμένων κατοίκων, δημιουργείται μια πολύ θετική εικόνα για τους Ε/κ κατοίκους του Ριζοκαρπάσου, στους οποίους αποδίδεται ένας ισχυρός πατριωτισμός, μια παραδειγματική αυτοθυσία ώστε να υπομένουν τις αντίξοες συνθήκες για να διατηρήσουν την ελληνικότητα της περιοχής ζωντανή, έστω και με μηχανική υποστήριξη. Αρκετές φορές η επιμονή και η ηρωική στάση που τους αποδίδεται, αντιπαραβάλλονται με την υποχωρητικότητα των σχεδίων λύσης του Κυπριακού.
Όσον αφορά τα σχολεία του Ριζοκαρπάσου σχηματίζεται μια εικόνα δύο σχολείων που αντιστέκονται στο χρόνο με εκπαιδευτικούς που, όπως παρουσιάζεται, επέλεξαν αυτή την πραγματικότητα για να προσφέρουν σε δύσκολες στιγμές της πατρίδας. Δύο σχολεία που τους αποδίδεται ένα πλαίσιο αντιστασιακής δράσης σε συνθήκες κατοχής με πολεμοφόδια την ελπίδα και την αγάπη για τον τόπο. Τα στερεότυπα αυτά για τους Ε/κ κατοίκους του Ριζοκαρπάσου και τα δύο σχολεία, ενισχύονται από την ιστοσελίδα www.karpasites.com του δημοτικού σχολείου του Ριζοκαρπάσου, η οποία παρουσιάζει πέρα από ιστορικά στοιχεία για το Ριζοκάρπασο, την Αγία Τριάδα και το Δημοτικό Ριζοκαρπάσου, τη στάση και τα χαρακτηριστικά των κατοίκων. Για παράδειγμα, μια αναφορά είναι η εξής: «Μαζί με τους λιγοστούς κατοίκους του άλλου εγκλωβισμένου χωριού, αποτελούν για όλους εμάς, τους ζωντανούς ήρωες που διεξάγουν το δικό τους αντικατοχικό αγώνα». Σημαντικό στοιχείο είναι ότι συγγραφείς των κειμένων που μπήκαν στην ιστοσελίδα, είναι οι ίδιοι οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι και η δική τους οπτική γωνία είναι σημαντική. Το φωτογραφικό υλικό είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και εστιάζεται στα τοπία ενώ δεν τοποθετεί κανένα πρόσωπο. Γιατί όμως απουσιάζουν τα πρόσωπα και τι κρύβει μια τόσο μεγάλη ουδετερότητα εικόνων; Προσπαθούν να κάνουν μια μη προσωποκεντρική αναφορά; Η φωνή, πολύ πιθανόν να πηγάζει από μια μερίδα των κατοίκων και μια απεικόνιση των προσώπων, θα προκαλούσε ανέκκλητη ρήξη μεταξύ των ήδη διχασμένων κατοίκων. Ίσως πάλι να υπάρχει ο έμφυτος φόβος ότι οι κατοχικές Αρχές δεν πρόκειται να αφήσουν ατιμώρητους τους «εθνικά επικίνδυνους» αποστάτες του Ριζοκαρπάσου. Άλλη ερμηνεία ίσως να είναι η πρόθεσή τους να αποσυνδέσουν τα πρόσωπα και να δώσουν μια πιο πλατιά κοινωνική ή πολιτική διάσταση.

* Oι ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ, ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΜΜΑ είναι δάσκαλοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Φιλελεύθερος 28/12/2005
 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΓΚΟΥΝΕΥΤΗΚΕ £1,5 ΕΚ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΣΙΑ

Εγκλωβισμένοι στην εξαθλίωση

Ερειπωμένα και μισογκρεμισμένα είναι τα σπίτια στα οποία διαμένουν οι εγκλωβισμένοι της Καρπασίας. Στάζουν οι στέγες, μπάζουν κρύο απ' τα φθαρμένα παράθυρα και τους τοίχους, δεν διαθέτουν ζεστό νερό και οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις είναι άκρως επικίνδυνες

Καρπασία, Νοέμβριος 2005. Ο καιρός είναι άστατος. Μια βροχή, μια ήλιος... Άλλος ένας χειμώνας μπήκε και βρήκε την κυρία Έλλη Μικέλη- το σπίτι της οποίας μάλιστα είναι από τα πιο "καλοστεκούμενα" στο Ριζοκάρπασο- να τοποθετεί ένα στρογγυλό ταψί πάνω στο κρεβάτι. Όχι, δεν φτιάχνει ψητό στο υπνοδωμάτιο! Μαζεύει τα νερά της βροχής που πέφτουν απ' την τρύπια στέγη αμιάντου. Στο ίδιο υγρό δωμάτιο με το σπασμένο τζάμι που "κρύβεται" πίσω απ' τη διάφανη κουρτίνα, αναπνέοντας το καρκινογόνο υλικό, θα κοιμηθεί το βράδυ. "Στάζει και ρυώ. Αλλά τι να κάνω"; Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνα. Μαθημένα κι απ' την αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνώντων. Τουλάχιστον το σπίτι της οικογένειας Μικέλη δεν θα πέσει να τους καταπλακώσει, όπως άλλους συγχωριανούς τους. Την κουζίνα και το μπάνιο τα έφτιαξαν πέρσι σιγά-σιγά με τον σύζυγό της τον κ. Παναγιώτη. Το σπίτι ανέπνευσε κάπως, αλλά ο τρύπιος αμίαντος εξακολουθεί να καραδοκεί. Έφεραν στο σπίτι και ζεστό νερό! Τόσα χρόνια λούζονταν, όπως η πλειοψηφία των κατοίκων στην Καρπασία εξακολουθεί: Ζεσταίνοντας νερό στο τσαγερό και ρίχνοντας στα ταλαίπωρα κορμιά τους με το μπρίκι. Ηλιακός θερμοσύμφωνας; Πού τέτοια πολυτέλεια! Εδώ καταγράφονται βλάβες στις διακλαδώσεις νερού, για ηλιακή ενέργεια θα μιλάμε;
"Χρεώθηκα ένα σωρό χρήματα πέρσι για να κάνω κάποια πατσαρίσματα. Άρμασα την κόρη μου την Ευαγγελία, αλλά ούτως ή άλλως έπρεπε να γίνουν όλα αυτά, γιατί σάπισαν τα ξύλα. Καλά κρατήθηκαν τριάντα χρόνια... Έλιωσαν και οι παραστατοί στις πόρτες, μα δεν υπάρχουν άλλα χρήματα. Μακάρι να τους πείσετε να μας δώσουν μια βοήθεια να στήσουμε τα σπίτια μας, να ζήσουμε κι εμείς σαν άνθρωποι, γιατί το επίδομα δεν φτάνει. Τώρα που παίρνει σύνταξη ο άντρας μου μας έκοψαν και το επίδομα. Με £321 τον μήνα στο σπίτι, πώς να μπεις στα έξοδα; Πώς ν' ανοίξεις δουλειές;"
Εκκρεμμάσαν τα σπίθκια μας

Δίπλα απ' τη φαγωμένη εξώπορτα του σπιτιού της κ. Έλλης κάθεται και λιάζεται η γριούλα γειτόνισσα Κατίνα Μουζουρέ. Νόμιζε στην αρχή πως ήμουν απ' τη Μέριμνα κι ενθουσιάστηκε, γιατί επιτέλους κάποιος ενδιαφέρθηκε. Έτσι είχε ενθουσιαστεί και δυο χρόνια πριν όταν οι μηχανικοί του ΕΤΕΚ με εντολή της κυβέρνησης τους είχαν επισκεφτεί και είχαν καταγράψει τις ζημιές στα σπίτια τους. Από τότε περιμένουν τη βοήθεια για να ξεκινήσουν τα μπαλώματα στα ετοιμόρροπα... Το δικό της σπίτι είναι μισογκρεμισμένο. - "Εκκρεμμάσαν τα σπίθκια μας, κόρη μου. Εσπάσαν τα δώματα. Η πόρτα εσάπισεν... Η μια έπεσεν τέλια τζι' επέταξά την". Κι ύστερα σιωπή. Είναι η σιγή που σε φέρνει αντιμέτωπο με την ψυχή σου. Χώθηκε ξανά στις σκέψεις της. Στις ατελείωτες σκέψεις τριάντα δύο χρόνων. Έτσι κυλά η ζωή στο
Ριζοκάρπασο
. Οι αργοί ρυθμοί και ο άπλετος ελεύθερος χρόνος σε κάνουν να σκέφτεσαι ακόμη περισσότερο τη βασανισμένη ζωή που έζησες, που ενώ μπορούσες να την αποφύγεις, εσύ τη διάλεξες σαν τιμή και σαν χρέος, που λέει κι ο ποιητής. Έζησες τα καλύτερά σου χρόνια υπόδουλος, αλλά έζησες στο σπίτι σου που μετέτρεψες σε πολεμίστρα. Κανείς δεν στο επέβαλε. Είναι εύκολο να μιλάει κανείς για την Καρπασία και τους ανθρώπους της. Οι τιμές φυσικά δεν είναι στα λόγια. Τώρα που άνοιξαν και τα οδοφράγματα και η διακίνηση είναι ευκολότερη περίμεναν ότι στα υστερινά τους να είχαν μια καλύτερη αντιμετώπιση. Σχήμα οξύμωρο. Ελεύθεροι πολιορκημένοι απ' το τουρκικό κατοχικό στοιχείο και πολιορκημένοι από την υποκρισία των εκάστοτε κυβερνώντων. Μα όσο κι αν στέκουν οι ψυχές, οι πολεμίστρες κρέμασαν, κατά τη γιαγιούλα...

Οι χωμάτινες ταράτσες

Στην Καρπασία προτιμούν το καλοκαίρι. Τα τρύπια σπίτια αποτελούν ένα φυσικό κλιματιστικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες- παρότι καθιστούν εύκολη την είσοδο απρόσκλητων επισκεπτών, όπως ερπετών. Πριν μερικούς μήνες είχαν επισκεφτεί τον Ανδρέα Μικέλη, 83 χρονών, όπως μας αφηγείται ο γαμπρός του Κυριάκος Αχιλλέα, οι κόρες του από τις ελεύθερες περιοχές. Ένα φίδι που εισχώρησε στο υπνοδωμάτιο από μια χαραμάδα διατάραξε τις λίγες στιγμές οικογενειακής γαλήνης. Πάλι μόνος κοιμήθηκε ο γέρος. Το κρεβάτι έμεινε εκεί ξηλωμένο μες τη μέση του δωματίου. Τον χειμώνα είναι άβολα. Μπάζει κρύο και βροχή από παντού. Απ' τη χωμάτινη ταράτσα μέχρι τα φαγωμένα απ' τον σκόρο και την υγρασία παράθυρα. Ένας απ' τους τοίχους είναι έτοιμος να γείρει. Κρύο λοιπόν και στα επτά χωριά της Καρπασίας όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Κρύο που σπάει κόκαλα. Τουλάχιστον δεν υπάρχει η έγνοια για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, που βασανίζει απελπιστικά τον κόσμο στις ελεύθερες περιοχές. Ούτε για θερμομόνωση γίνεται λόγος, αν και αυτή η κυβέρνηση την έκανε της μόδας τελευταία. Όλα τούτα είναι περιττά, ανώφελα για τους κατοίκους της Καρπασίας, όπου η κατάρρευση των αγροτικών οικιών από τους οξειδωμένους οπλισμούς και η ηλεκτροπληξία από τα φθαρμένα καλώδια τους απειλεί.
Κάνει... οικονομία η κυβέρνηση

Η ίδια πάντως κυβέρνηση, που απελπιστικά προσπαθεί να δημιουργήσει προπαίδεια για τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας, "έκοψε" τα κονδύλια που προόριζε για την επιδιόρθωση των οικιών των εγκλωβισμένων. Σπιτιών που βρίσκονται υπό κατάρρευση και που οι κάτοικοί τους για άλλον ένα χειμώνα θα συρρικνωθούν από το κρύο. Πέρασαν ήδη δυο χρόνια από την καταγραφή των ζημιών στις 249 οικίες σε επτά χωριά όπου ζουν εγκλωβισμένοι ύστερα από εντολή του Προεδρικού και οι κάτοικοι της περιοχής περιμένουν ακόμη να αποδεσμευτούν τα κονδύλια για την αποκατάσταση των οικιών τους, που θα τους προσφέρει μια αξιοπρεπή διαβίωση... Η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των σπιτιών των εγκλωβισμένων ,που συνολικά θα στοίχιζε μόνο £1,5 εκ., θα άρχιζε το 2005. Τελικά αποφασίστηκε να γίνει οικονομία και ούτε μισό εκατομμύριο για το πρώτο σκέλος της βοήθειας δεν αποδεσμεύτηκε ποτέ.
Οξειδώσεις και αποσάθρωση
Η έκθεση του ΕΤΕΚ, τη βοήθεια του οποίου επιστράτευσε η κυβέρνηση για να κάνει την καταγραφή στα σπίτια των εγκλωβισμένων, περιγράφει: "Οι περισσότερες βλάβες στις κατοικίες από μπετόν προέρχονται από φθορές του χρόνου- οξειδώσεις οπλισμού, ανεπαρκείς ή καταστρεμμένες μονώσεις, αποσάθρωση σουβάδων και μπετόν, βλάβες στις διακλαδώσεις νερού, αποχετεύσεων και ηλεκτρισμού, βλάβες σε ντεπόζιτα και θερμολουτήρες, φθορές σε μπάνια και αποχωρητήρια. Στις παραδοσιακές οικίες, η χωμάτινη στέγη, σύμφωνα με την έκθεση, έχει πάντα μικρές ή μεγάλες διαρροές νερού. Η συνηθισμένη λύση που δίνεται από τους κατοίκους, η προσθήκη νάιλον ή τσίγκων πάνω από το χώμα, δεν είναι ικανοποιητική, κατά τους πολιτικούς μηχανικούς που επισκέφθηκαν την περιοχή. Παρόμοια προβλήματα παρουσιάζονται και σε άλλα στοιχεία των παραδοσιακών οικοδομών. Το πάτωμα είναι πολλές φορές καμωμένο από χώμα! Το αποχωρητήριο είναι ένα εξωτερικό δωμάτιο με ξηρό λάκκο! Η ηλεκτρική εγκατάσταση είναι ελάχιστη και πολλές φορές επικίνδυνη! Η απαρίθμηση των ελλείψεων και των προβλημάτων δεν έχει τέλος, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση...
Η κ. Μαρία και ο κ. Παναής δεν άντεχαν το κρύο. Τα παιδιά τους βοήθησαν και έβαλαν αλουμινένια εξώφυλλα παράθυρα, για να ανακόψουν και το κρύο και το νερό που έμπαζε. "Ήρθε πολλές φορές το νερό και μας βρήκε", αναφέρει η κ. Μαρία. Την ταράτσα, η οποία επίσης έμπαζε νερό, την έφτιαξε ο κ. Παναής τοποθετώντας λίγη άμμο σε σακούλια για να στέκει το νερό. Θερμολουτήρα έβαλαν πρόσφατα, διότι δεν γινόταν να τους επισκέπτονται τα εγγονάκια του και να μην έχουν ζεστό νερό. (ΤΟΙΧΟΣ) Σ' αυτό το σπίτι με τον μισογκρεμισμένο τοίχο διαμένει ένας 83χρονος γέρος. Εάν πει και πέσει, δύσκολα θα γλιτώσει. (ΤΡΥΠΑ) Σ' αυτό το σπίτι μένει η κ. Λουκία με τα εννέα παιδιά της. Ο μεγαλύτερος είναι 18 ετών. Σίγουρα θα είναι δύσκολος ο χειμώνας γι' αυτούς. Ούτε οι βασικές ανέσεις δεν υπάρχουν στην Καρπασία.
ο τζάκι είναι η κύρια πηγή θέρμανσης στην Καρπασία. Συμπληρωματικά υπάρχουν και σόμπες, κυρίως ηλεκτρικές.
"Εκκρεμμάσαν τα σπίθκια μας, κόρη μου. Εσπάσαν τα δώματα. Η πόρτα εσάπισεν... Η μια έππεσεν τέλεια τζι' επέταξά την", μας είπε η κ. Κατίνα κι ύστερα χάθηκε πάλι στις σκέψεις και στη σιωπή της. Τριάντα δύο χρόνια σιωπής.
Η ηλεκτρική εγκατάσταση είναι ελάχιστη και πολλές φορές επικίνδυνη!
Η κ. Έλλη έχει τοποθετήσει το ταψί στο κρεβάτι για να μαζεύει το νερό της βροχής που στάζει απ' την τρύπια στέγη. Πόσα χρόνια υπομονή;
Η χωμάτινη στέγη έχει πάντα μικρές ή μεγάλες διαρροές νερού. Η συνηθισμένη λύση που δίνεται από τους κατοίκους, η προσθήκη νάιλον ή τσίγκων πάνω από το χώμα, δεν είναι ικανοποιητική. Η στέγη συνεχίζει να στάζει...

ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ
ΠΟΛΙΤΗΣ - 28/11/2005, Σελίδα: 6

 

ΚΑΡΠΑΣΙΑ - ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ

Η κατάσταση στην Καρπασία ολοένα και χειροτερεύει σε όλους τους τομείς. Οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων είναι σήμερα πιο δύσκολες, εξαιτίας των νέων περιοριστικών μέτρων που επινοεί και επιβάλλει η Τουρκία, η οποία μεθοδεύει τον αφανισμό του Ελληνισμού από την πανάρχαιη κοιτίδα του.

Το λεγόμενο "άνοιγμα των οδοφραγμάτων" και η μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση προς και από τα κατεχόμενα δεν λειτούργησε, δυστυχώς, θετικά για τους σκλαβωμένους Καρπασίτες και τους συγγενείς τους, εκτοπισμένους και απόδημους. Πέραν από τη δυνατότητα που έχουν - οι περισσότεροι, όχι όλοι - να επισκέπτονται τους δικούς τους και τα χωριά τους, τα προβλήματα παραμένουν και είναι αδυσώπητα. Ο χρόνος, εξάλλου, επενεργεί αρνητικά και προκαλεί στο λαό της μαρτυρικής Χερσονήσου Καρπασίας απόγνωση και αγωνία για το αύριον. Οι εγκλωβισμένοι μας, οι ελεύθεροι πολιορκημένοι, αυτοί που έμειναν και αποτελούν το Προζύμι της Επιστροφής, λιγοστεύουν και έχουν ημερομηνία λήξης, αφού στη μέγιστη πλειοψηφία τους είναι υπερήλικες. Πολλοί είναι ασθενείς και αδυνατούν να φροντίζουν τους εαυτούς τους.

Περιορισμοί στη διακίνηση

Το κατοχικό καθεστώς απαγορεύει σε αριθμό Καρπασιτών να επισκέπτονται τους συγγενείς τους και τα χωριά τους. Μεταξύ αυτών είναι και παιδιά εγκλωβισμένων, όπως η δασκάλα Αλεξία Ζαχαρία Κουλία - Κουκότσικα και ο σύζυγός της δάσκαλος Γρηγόρης, ο Πολύβιος Βασιλείου, καθώς και ο Νίκος Φαλάς (Ριζοκάρπασον), η δασκάλα Ελένη Φωκά (Αγία Τριάδα), ο Ανδρέας Αναστάση (Λεονάρισσον) με αδελφή εγκλωβισμένη και άλλοι.

Εξοντωτική φορολογία

Στην προσπάθειά τους να αφαιμάξουν οικονομικά τους εγκλωβισμένους, οι Τούρκοι άρπαγες αξιώνουν από τους 18 Ριζοκαρπασίτες που αγόρασαν αυτοκίνητα από την ελεύθερη περιοχή να καταβάλουν λύτρα (τα αποκαλούν "τελωνειακούς δασμούς") στο ψευδοκράτος ύψους επτά χιλιάδων λιρών. Τους απείλησαν ευθέως με σύλληψη και κατάσχεση των οχημάτων τους. Η εξοντωτική φορολόγηση των εγκλωβισμένων μας γίνεται με διάφορους τρόπους, δεδομένου ότι οι Τούρκοι είναι ιδιαιτέρως ευρηματικοί σε τέτοιες δραστηριότητες.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των τελών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όπου οι χρεώσεις φθάνουν σε εξωφρενικά ποσά, τη στιγμή μάλιστα που η τηλεφωνική επικοινωνία από την Καρπασία είναι, σχεδόν καθημερινά, πολύ δύσκολη ή και αδύνατη.

Κατεδαφίσεις οικιών και παρεκκλησιών

Κατά την περίοδο 2004 - 2005, οι Τούρκοι κατεδάφισαν στην Καρπασία - κυρίως στο Ριζοκάρπασον-πάνω από 200 σπίτια, ενώ από την καταστροφική τους μανία δεν γλύτωσαν τα παρεκκλήσια που βρίσκονταν στο δρόμο των εκσκαφέων. Πολλά σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής έχουν εξαφανιστεί.

Πολιτισμός - Αρχαιότητες

Η βαρβαρότητα των Τούρκων εκδηλώνεται με μανία κατά των αρχαίων μνημείων και των χώρων θρησκευτικής λατρείας. Η αρπαγή στοιχείων του ελληνικού και χριστιανικού πολιτισμού, που ήκμασε επί αιώνες και χιλιετίες, υπό την εποπτεία αξιωματούχων του ψευδοκράτους και ανώτατων αξιωματικών του τουρκικού στρατού, πήρε μορφή οργανωμένης λεηλασίας.

Στις 18 Ιουλίου 2005, μεικτό συνεργείο του στρατού κατοχής και του λεγόμενου "Δήμου Ριζοκαρπάσου" επέδραμε στην τοποθεσία "Κάστρος" του Αποστόλου Ανδρέα στο ανατολικότερο σημείο της Κύπρου, όπου βρίσκονται κατά τους ιστορικούς και αρχαιολόγους, και τα ερείπια του Ναού της Αφροδίτης της Ακραίας - του μεγαλύτερου στην Κύπρο ναού της Θεάς της ομορφιάς και του έρωτα - και επιδόθηκε στην καταστροφή αρχαίου Οικισμού. Ιστορία οκτώ χιλιάδων χρόνων τάφηκε και αφανίστηκε, προκειμένου να κατασκευαστούν στρατιωτικά έργα και να τοποθετηθούν μεγάλες σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους του Ταλάτ.

Εξάλλου, από τα σπίτια του Ριζοκαρπάσου αφαιρέθηκαν αρκετές δεκάδες υπέρθυρα από οργανωμένη ομάδα Τούρκων αρχαιοκαπήλων, υπό την καθοδήγηση Αγγλίδας αρχαιολόγου, με τη βοήθεια του ψευδοδήμαρχου Αρίφ Όζμπαϋρακ και τη σιωπηρή ανοχή της λεγόμενης "αστυνομίας".

Οκτώ από τα κλοπιμαία υπέρθυρα, που έφθασαν στην ελεύθερη περιοχή και βρέθηκαν στα χέρια παλαιοπώλη, επισημάνθηκαν από τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκο Φαλά, ο οποίος και τα αγόρασε, καταβάλλοντας το ποσό των 1554 λιρών Κύπρου, ενημερώνοντας παράλληλα την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, το Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων και τους αρμόδιους Υπουργούς Συγκοινωνιών και Έργων, Παιδείας και Πολιτισμού και Εξωτερικών. Ο κ. Φαλάς τα έθεσε στη διάθεση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, για φύλαξη και προβολή, μέχρι να καταστεί δυνατή η επιστροφή τους στο Ριζοκάρπασον, δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι δεν αποδέχεται και δεν επιθυμεί να του καταβληθεί το ποσό που διέθεσε, αρκούμενος σε μια ευχαριστήρια επιστολή και απόδειξη παραλαβής.

Περιβάλλον και οικοδομικός οργασμός

Η εξαιρετικής και μοναδικής ωραιότητας Χερσόνησος της Καρπασίας, με το φυσικό πλούτο, τα δάση, τις παραλίες (οι Τάιμς του Λονδίνου ανακήρυξαν στις 25.8.2000 την παραλία Παχύαμμος (Μακρού, Γαλούνι, Κοφινάρι κοντά στον Απόστολο Ανδρέα) ως μια από τις δέκα ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης - η χλωρίδα και η πανίδα, η πτηνοπανίδα με τους περήφανους γύπες της "Φατσιήστρας" και τα αγριοπερίστερα (Λάρος ο Ελαιόπους) στα νησάκια Κλείδες, το κάθε τι που προσέδιδε στην Καρπασία αίγλη και ιδιαιτερότητα, υφίστανται μιαν άνευ προηγουμένου επέμβαση και ανατροπή. Οι Τούρκοι κατακτητές, τίποτε δεν σέβονται και τίποτε δεν αφήνουν όρθιο.

Η υπερλατόμευση πέτρας, εκκοπή χιλιάδων δέντρων για καυσόξυλα και κάρβουνα, ανέγερση επαύλεων, διαμερισμάτων, ξενοδοχείων και άλλων υποστατικών, από το Μπογάζι και τη Βουκολίδα μέχρι τον Άγιο Θέρισο, η προεργασία για στρατιωτικά έργα και η αδίστακτη, άναρχη και ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των περιουσιών των Καρπασιτών, έχουν μετατρέψει την άλλοτε πανέμορφη Καρπασία σε σεληνιακό τοπίο και έρημο. Η αποψίλωση της περιοχής από το πράσινο είναι σχεδόν ολοκληρωτική.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη Εγκλωβισμένων

Η Τουρκία και η υποτελής σε αυτήν διοίκηση στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου εξακολουθεί να απαγορεύει τη μετάβαση ιατρών, οδοντιάτρων και παραϊατρικού προσωπικού στην Καρπασία και τα Μαρωνιτικά χωριά. Τούτο αποβαίνει σε βάρος των εγκλωβισμένων μας, των οποίων η υγεία κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή, δεδομένου ότι οι πλείστοι τούτων είναι σε βαθύ γήρας και άρρωστοι. Η συμπεριφορά των Τούρκων κατακτητών είναι ανάλγητη και απάνθρωπη.

Αποστολή δεύτερου ιερέα

Δεν κατέστη δυνατή η αποστολή δεύτερου ιερέα στην Καρπασία, για να βοηθά τον μοναδικό εγκλωβισμένο ιερέα Παπαζαχαρία Γεωργίου, Οικονόμο της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα. Η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των σκλαβωμένων Καρπασιτών κατ΄ ανάγκην περιορίζεται.

Η αξίωση των Τούρκων Μουσουλμάνων να επιλέξουν οι ίδιοι τον Έλληνα ορθόδοξο ιερέα, είναι προκλητική και εξευτελιστική. Πάντως, πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι, για τη μη επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος - τουλάχιστον την τελευταία διετία - ευθύνη φέρει και η ευρισκόμενη σε αποσύνθεση Εκκλησία της Κύπρου.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Εκτός από τα πολλά κακά που συμβαίνουν στη μαρτυρική Καρπασία, υπάρχουν και ευοίωνες εξελίξεις, που μας δημιουργούν αισθήματα αισιοδοξίας, αναπτερώνουν την ελπίδα και ενισχύουν το αγωνιστικό φρόνημα του Καρπασιακού λαού.

Γυμνάσιον Ριζοκαρπάσου, Δημοτικό και Νηπιαγωγείο

Η επαναλειτουργία του ιστορικού Ελληνικού Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου από τις 13/9/2004, ύστερα από το κλείσιμό του από τους κατακτητές τον Ιούνιο του 1975, αναπτέρωσε την πίστη των απανταχού γης Καρπασιτών, αλλά και του Παγκόσμιου Ελληνισμού για το μέλλον της ακριτικής Χερσονήσου.

Κατά το Σχολικό Έτος 2004-2005 είχαμε μόνο 10 μαθητές και μαθήτριες στο τριτάξιο Γυμνάσιό μας, ενώ φέτος έχουμε 33 στο εξατάξιο, με 19 καθηγητές.

Αυξήθηκαν, επίσης, οι μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου σε 13. Φέτος λειτούργησε και Δημόσιο Νηπιαγωγείο με 15 παιδιά. Δημιουργείται, δηλαδή, μιά νέα γενιά Καρπασιτών, γεγονός που συνιστά πολύ θετική εξέλιξη.

Μονή Αποστόλου Ανδρέα, εκκλησίες, παρεκκλήσια, νεκροταφεία

Το κατοχικό καθεστώς έδωσε τη συγκατάθεσή του για επιδιόρθωση της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα, από τη Διαχειριστική Επιτροπεία της Μονής, υπό την επίβλεψη και με σχέδια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης ενέκρινε την επιδιόρθωση αριθμού εκκλησιών και παρεκκλησιών στο Ριζοκάρπασον, την Αγία Τριάδα και τον Άγιο Θέρισο, καθώς και νεκροταφείων. Το νεκροταφείο Ριζοκαρπάσου έχει ήδη επιδιορθωθεί, ενώ σε εκκλησίες και παρεκκλήσια τοποθετήθηκαν θύρες και παράθυρα.

Πολίτης 12/12/2005
 

Ανακοίνωση Σωματείων Ριζοκαρπάσου.

Αντιπροσωπεία των Οργανώσεων και Σωματείων της Καρπασίας είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, Πήτερ Μίλετ, κατά την οποία συζητήθηκε σε έκταση και λεπτομέρεια  το θέμα της Χερσονήσου Καρπασίας και τα στοιχεία ιδιαιτερότητας της περιοχής, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Οι εκπρόσωποι της Καρπασίας έθεσαν στο Βρετανό Ύπατο Αρμοστή -υπό την ιδιότητα του και ως Πρέσβης προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρας μέχρι τις 31/12/2005- σειρά εισηγήσεων και απόψεων, τις οποίες ο κύριος Μίλετ χαρακτήρισε πολύ χρήσιμες, ενημερωτικές και προπάντων εποικοδομητικές.

Συγκεκριμένα οι Καρπασίτες επανέφεραν στο προσκήνιο ιδέες που συζητήθηκαν κατά καιρούς στο παρελθόν, από το 1977, για δημιουργία τρίτης Ζώνης υπό την Κεντρική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, που να περιλαμβάνει ολόκληρη την Χερσόνησο, από την Ακανθού, τις Μάντρες και το Τρίκωμο ενώ παραλλήλως για τα τέσσερα χωριά του ανατολικού τμήματος της Καρπασίας -Ριζοκάρπασον, Αιγιαλούσα, Αγία Τριάδα και Μελάναρκα- να ισχύει το Σχέδιο Ανάν 3, που προνοούσε να τεθούν υπό ελληνική διοίκηση.

Κατά τη συνάντηση δόθηκε έμφαση στη Συμφωνία της 3ης Βιέννης της 2/8/1975, στην παραμονή ελληνικού στοιχείου, στην έκταση των ακτογραμμών, την ύπαρξη του πρώτου προσκυνήματος της Χριστιανοσύνης στην Κύπρο (Απόστολος Ανδρέας), δεδομένα που δεν μπορεί να παρακαμφθούν.

Ο Βρετανός επίσημος επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, έκαμε χρήσιμε εισηγήσεις και διαβεβαίωσε ότι η περίπτωση της Καρπασίας (πρέπει να) τυγχάνει ειδικού χειρισμού. υπέδειξε εν τούτοις ότι δεν διαφαίνονται εξελίξεις για σύντομη επανάληψη των προσπαθειών για λύση. Η πρωτοβουλία -τόνισε- πρέπει να προέλθει από την Κυπριακή κυβέρνηση και την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές Καρπασιτών με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή για το ειδικό θέμα της Καρπασίας.

Λευκωσία 15/11/2005

 

Τα προβλήματα των εγκλωβισμένων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου

- Από την Επίτροπο Διοικήσεως, που προτίθεται να επισκεφθεί την Καρπασία

Προβληματίζεται, δήλωσε χθες η Επίτροπος Διοικήσεως, να επισκεφθεί μέχρι τα Χριστούγεννα, τους εγκλωβισμένους στην Καρπασία και να εξετάσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτό δήλωσε χθες η κα Ηλιάνα Νικολάου, λέγοντας ότι, μετά από έντονα και σοβαρά παράπονα που δέχεται στο Γραφείο της από εγκλωβισμένους, σκέφτεται, για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή, να επισκεφθεί την κατεχόμενη Καρπασία, προκειμένου να έχει άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί εκεί και του τρόπου ζωής των εγκλωβισμένων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως ανέφερε η κ. Νικολάου, στη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού του γραφείου της για το 2006 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, αλλά και σε δηλώσεις αργότερα στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους μπορούν να απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Κατά του Ρατσισμού, που εδρεύει στη Βιέννη και που θα μετασχηματισθεί κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια σε Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) και της Ε.Ε.

Στο Παρατηρητήριο συμμετέχει και η Τουρκία ως παρατηρητής όπως και όλα τα κράτη της Ε.Ε. ως πλήρη μέλη, είπε η Επίτροπος Διοικήσεως, επισημαίνοντας πως μελλοντικά οι αποφάσεις που λαμβάνονται εκεί πιθανόν να είναι δεσμευτικές και για τα υποψήφια μέλη του, όπως είναι η Τουρκία.

Αρνητική στη διαδικασία μετάβασης στα κατεχόμενα, αλλά υπάρχει σοβαρός λόγος...

Ερωτηθείσα για τον τρόπο μετάβασής της στα κατεχόμενα και εάν θα δείξει οποιαδήποτε έγγραφα στις κατοχικές «αρχές» ή θα ζητήσει να περάσει όπως οι υπόλοιποι πολιτικοί, η κ. Νικολάου ανέφερε πως δεν το έχει σκεφθεί ακόμα. «Μέχρι σήμερα δεν έχω πάει», δήλωσε, «όχι γιατί δεν με ενδιέφερε, αλλά γιατί ήμουν αρνητική στη διαδικασία που ακολουθείται. Αλλά», πρόσθεσε, «υπάρχει σοβαρός λόγος για να πάω, θα το σκεφθώ και θα αποφασίσω».

«Εχω αναφέρει στην Επιτροπή», είπε η κ. Νικολάου, «τους λόγους για τους οποίους αποφάσισα να μεταβώ στην κατεχόμενη Καρπασία, ότι είχα την περασμένη εβδομάδα επίσκεψη από έναν εγκλωβισμένο, που μου έθεσε κάποια θέματα που τους απασχολούν. Υπήρχε και παλαιότερη πρόθεση του Γραφείου μου, που δυστυχώς δεν κατάφερα να την υλοποιήσω μέχρι σήμερα», πρόσθεσε η Επίτροπος Διοικήσεως, «για μια επίσκεψη στην περιοχή και αυτό θα γίνει οπωσδήποτε πριν τα Χριστούγεννα, για να δούμε τα προβλήματα των εγκλωβισμένων και το πώς μπορούν να επιλυθούν, όπως και τα θέματα της εκπαίδευσης και του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου».

Ευρωπαϊκή διάσταση παίρνουν τα προβλήματα των εγκλωβισμένων

Αυτό, όπως ανέφερε η κ. Νικολάου, «είναι κάτι που θα γίνει στο άμεσο μέλλον και θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε για να συμβάλουμε στην πιο δίκαιη επίλυσή τους». Ερωτηθείσα εάν μπορούν να συμβάλουν οργανισμοί και θεσμικά όργανα της Ευρώπης ή/και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση των προβλημάτων, που αφορούν παραβίαση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, η κ. Νικολάου δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Κατά του Ρατσισμού, που εδρεύει στη Βιέννη σήμερα και στου οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχει και η ίδια, θα μετασχηματιστεί κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια σε Υπηρεσία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα είναι και πάλιν υπό την αιγίδα του ΣτΕ και της Ε.Ε. «Στο πλαίσιο αυτό», συνέχισε η Επίτροπος Διοικήσεως, «μπορούν να επιλαμβάνονται και θεμάτων που αφορούν τους εγκλωβισμένους και των παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιοι συμμετέχουν στο Παρατηρητήριο και εάν οι αποφάσεις ή υποδείξεις του είναι δεσμευτικές για τις διάφορες χώρες στις οποίες αναφέρονται, η Επίτροπος Διοικήσεως είπε ότι «συμμετέχει και η Τουρκία όπως και όλα τα κράτη της Ε.Ε., ενώ η Τουρκία συμμετέχει ως παρατηρητής. Εχει τεθεί και ένα θέμα από εκπρόσωπο της Γερμανίας», πρόσθεσε, «για να είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται εκεί δεσμευτικές και για τα υποψήφια μέλη, όπως είναι η Τουρκία».

Χαραυγή 17/11/2005

 

"H Βρετανία αναγνωρίζει τις ανησυχίες των Ε/κ"

 Η Βρετανία αναγνωρίζει ότι οι ανησυχίες των Ε/κ σε σχέση με το σχέδιο Ανάν, πρέπει να ληφθούν υπόψη σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οποιεσδήποτε αλλαγές στο σχέδιο λύσης πρέπει να είναι αποδεκτές και από τις δυο πλευρές.

Αυτό αναφέρεται σε επιστολή του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ευρώπης Ντάγκλας Αλεξάντερ στη Βρετανίδα Βουλευτή Τερέζα Βίλιερς, σε απάντηση επιστολής της, στην οποία εσώκλειε επιστολή της Μαίρη Χέλεν Καραολή του Συνδέσμου Ριζοκαρπάσου στη Βρετανία σε σχέση με το Κυπριακό και την εκπαίδευση των παιδιών Ε/Κ στα κατεχόμενα.
Ο κ. Αλεξάντερ διαβεβαιώνει πως η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει μια δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή διευθέτηση προς όφελος όλων των Κυπρίων. "Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε σθεναρά και τις δυο πλευρές να δείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση και ετοιμότητα για διαπραγμάτευση, και να παρουσιάσουν τις προτεραιότητές τους στα ΗΕ προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να μπορούν να επαναρχίσουν". Εκφράζοντας συμπάθεια για την επιθυμία των εκτοπισθέντων στην Κύπρο για επιστροφή στις εστίες τους, ο κ. Αλεξάντερ σημειώνει πως είναι λυπηρό που μετά από πολλά χρόνια το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Προσθέτει πως η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει ότι τα περίπλοκα θέματα σε σχέση με το περιουσιακό μπορούν να επιλυθούν πλήρως μέσα στο πλαίσια μιας συνολικής διευθέτησης και ότι το σχέδιο του ΓΓ πρέπει να είναι η βάση για οποιεσδήποτε μελλοντικές προσπάθειες για επίτευξη αυτού του σκοπού. "Ωστόσο σεβόμαστε απόλυτα τη δημοκρατική επιλογή των Ε/κ και δεχόμαστε ότι οι Ε/κ έχουν ανησυχίες για το σχέδιο", αναφέρει.

Φιλελεύθερος
22/11/2005

 

Έποικοι ενοχλούν παιδιά εγκλωβισμένων

Παράπονα για τη μεταφορά των εγκλωβισμένων παιδιών των σχολείων στο Ριζοκάρπασο εκφράζουν οι γονείς τους προς τους αρμοδίους, αφού μένουν εκτεθειμένα στις ενοχλήσεις των εποίκων. Όπως ανέφερε στον «Φ» μητέρα δυο εγκλωβισμένων παιδιών, για τη μεταφορά των μαθητών στα σπίτια τους μετά το μεσημεριανό κουδούνι, υπάρχει ένα μικρό λεωφορείο που τους παραλαμβάνει και τους αφήνει έξω από τα σπίτια τους. Επειδή τα παιδιά ξεπερνούν τα 60, δεν μπορούν να μεταφερθούν όλα σε μια διαδρομή και έτσι πρώτα παραλαμβάνονται οι μικροί μαθητές. Οι μεγάλοι περιμένουν έξω από το σχολείο για αρκετή ώρα μέχρι να επιστρέψει το λεωφορείο, με αποτέλεσμα μαθήτριες να δέχονται τα πειράγματα νεαρών εποίκων που φτάνουν εκεί για το σκοπό αυτό. Το πρόβλημα επιδεινώνεται τις Παρασκευές, όταν οι μαθητές σχολάνουν νωρίς όπως και οι έποικοι. Σύμφωνα με την ίδια μητέρα, η κόρη της έχει παραπονεθεί ουκ ολίγες φορές για το θέμα, ενώ ζητούν όπως γίνουν άλλες διευθετήσεις ώστε να παραλαμβάνονται όλα τα παιδιά ταυτόχρονα με δεύτερο λεωφορειάκι. Εξάλλου, παιδιά εγκλωβισμένων ζητούν όπως εργοδοτούνται σε Ελληνοκύπριους που λαμβάνουν προσφορές για την κατασκευή έργων στα κατεχόμενα. Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», υπάρχει περίπτωση 20χρονου άνεργου ο οποίος παρά τα διαβήματα για να εξασφαλίσει δουλειά, εντούτοις δεν προσλαμβάνεται και εργοδοτούνται έποικοι. Στο μεταξύ, σύντομα θα σταλούν οι 500 χιλιάδες λίρες που εγκρίθηκαν από την Κυβέρνηση για την επιδιόρθωση των σπιτιών των εγκλωβισμένων, ως πρώτη δόση από ένα κονδύλι 1,5 εκατομμυρίου λιρών. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την επιδιόρθωση και σπιτιών Μαρωνιτών που ζουν στον κατεχόμενο Κορμακίτη.

Μιχάλης Χατζηβασίλης
Φιλελεύθερος 29/11/05

 

Από το Εθνικό, στη Νέα Υόρκη

Στις 12 Απριλίου 2005, σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος έκανε μια σύνοψη των απόψεων που μέχρι τη στιγμή εκείνη κατέθεσαν τα πολιτικά κόμματα σε ότι αφορά τις "περιοχές ανησυχίας" και τις αλλαγές που πρέπει να επιδιωχθούν στο σχέδιο Ανάν. Έχοντας ακούσει τους πολιτικούς αρχηγούς ή έχοντας μελετήσει τις γραπτές θέσεις που του υπέβαλαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέληξε σε ένα γενικό κατάλογο θεμάτων στα οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εστιάσει την προσοχή της σε μια μελλοντική διαπραγμάτευση. Πρόκειται για κατάλογο που διαμόρφωσαν οι συγκλίνουσες απόψεις της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, "λαμβανομένων υπόψη των ποσοστών εκλογικής δύναμης", όπως εξήγησε τότε ο κ. Παπαδόπουλος.

Μετά από μιαν απολύτως διασταυρωμένη έρευνα, παρουσιάζουμε τα σημεία επί των οποίων - σύμφωνα με τη σύνοψη του Προέδρου - η πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου συμφωνεί. Στη συγκεκριμένη εκείνη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε κατ' επανάληψη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ότι οι θέσεις που ανέπτυξε δεν είναι οι "διαπραγματευτικές θέσεις της ε/κ πλευράς" αλλά η εικόνα που σχημάτισε ο ίδιος για την κοινή συνισταμένη της πλειοψηφίας. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οι θέσεις αυτές δεν τον δεσμεύουν αλλά διαβεβαίωσε ότι θα τις λάβει σοβαρά υπόψη. Διατήρησε δε για τον εαυτό του το δικαίωμα να προσθέσει ή να αφαιρέσει ό,τι ο ίδιος νομίζει, με σεβασμό πάντα στο Εθνικό Συμβούλιο.

Αυτό έκανε ο Πρόεδρος δύο μήνες μετά όταν έστειλε τους απεσταλμένους του Τάσο Τζιωνή και Ανδρέα Μαυρογιάννη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με το άτυπο έγγραφο (non paper) των Ηνωμένων Εθνών (στη βάση του οποίου οι εκπρόσωποι του Κόφι Ανάν συζήτησαν με άλλους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό) που αποκάλυψε την Κυριακή ο "Π", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κινήθηκε σε γενικές γραμμές στο ευρύ πλαίσιο που καθόρισε η σύνοψη του Εθνικού. Οι αντιπρόσωποι του κ. Παπαδόπουλου άνοιξαν ωστόσο κεφάλαια τα οποία η πλειοψηφία του Εθνικού, αλλά και ο ίδιος, θεωρούσαν ότι δεν πρέπει να επανανοίξουμε εκτός εάν παρουσιαζόταν ευκαιρία και κατέθεσε κατά τρόπο πιο σαφή εισηγήσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης ορισμένων ζητημάτων. Ο "Π" επιχειρεί σήμερα μια παράλληλη (περιληπτική) παρουσίαση των θέσεων του Εθνικού Συμβουλίου και των όσων συζήτησαν στη Νέα Υόρκη οι κύριοι Τζιωνής και Μαυρογιάννης. Τα όποια συμπεράσματα, ανήκουν στον αναγνώστη.

Η σύνοψη των κομμάτων
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

* Αν εγερθεί θέμα Προεδρικού Συμβουλίου, επανέρχεται η ιδέα για θητεία Ε/Κ Προέδρου 40 μηνών και Τ/Κ 20 μηνών. Σε κάθε περίπτωση, ο δεύτερος θα είναι "Αντιπρόεδρος". Συζήτηση και του ενδεχομένου για μόνιμο Πρόεδρο και μόνιμο Αντιπρόεδρο.
* Παραμένουν οι χωριστές ψηφοφορίες και πλειοψηφίες στο Προεδρικό Συμβούλιο, τη Βουλή και τη Γερουσία. Μπορεί να συζητηθεί η σύνθεση της Γερουσίας (24:24) αν στην εκλογή Γερουσιαστών το κριτήριο των ψηφοφόρων δεν είναι εθνικό.
* Αποδεκτή η αρχή της "πολιτικής ισότητας" στα όργανα λήψης πολιτικών αποφάσεων.
* Η "πολιτική ισότητα" δεν σημαίνει και αριθμητική ισότητα.
* Η ''πολιτική ισότητα'' δεν μπορεί να επεκτείνεται στα διοικητικά όργανα. Αλλαγή του καθεστώτος Διευθυντή και Υποδιευθυντή (ο καθένας από ξεχωριστή κοινότητα) και η πρόνοια που προβλέπει συμφωνία και των δύο για μια απόφαση.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΑΔΙΕΞΟΔΩΝ
* Παραμένει το Δικαστήριο με σύνθεση 3 Ε/Κ-3 Τ/Κ και 3 Ξένους, εκτός και αν βρεθούν άλλοι τρόποι επίλυσης των διαφορών.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
* Σύντμηση περιόδων αποχώρησης στρατευμάτων.
* Πλήρης αποχώρηση στρατευμάτων.
* Κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων.
* Εγγυήσεις από την Ε.Ε.

ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
* Οι Συνθήκες Εγκαθίδρυσης και Εγγυήσεως δεν μπορούν να περιληφθούν στο σχέδιο και να τύχουν λαϊκής επικύρωσης (θέση μειοψηφίας -δύο κομμάτων- με την οποία συμφωνεί ο Πρόεδρος).

ΕΠΟΙΚΟΙ
* Καθορισμός συγκεκριμένου αριθμού (θα αποφασιστεί) εποίκων που θα παραμείνουν.
* Οι υπόλοιποι να αποχωρήσουν.
* Αλλαγή των κριτηρίων που έθετε το σχέδιο Ανάν και που επέτρεπε σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό εποίκων να παραμείνουν.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
* Σύντμηση περιόδων εξέτασης των αιτήσεων, ποσοστά γης που θα επιστραφούν, επανεγκατάστασης, αποζημιώσεις κτλ. - Απλοποίηση των διαδικασιών.
* Ποιος πληρώνει τις αποζημιώσεις.
* Επανεξέταση της πρόνοιας του σχεδίου για επιστροφή του 1/3 της γης (αφορά αξία ή έκταση;).
* Διασφάλιση του ατομικού δικαιώματος ιδιοκτησίας.
* Πρακτικές διευθετήσεις μετακίνησης Τ/Κ που ζουν τώρα σε σπίτια Ε/Κ (στεγαστικά σχέδια).
* Πλήρης ελευθερία εγκατάστασης και επενδύσεων μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

ΕΝΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
* Εξεύρεση κατάλληλων μηχανισμών άσκησης ενιαίας οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.
* Μία Κεντρική Τράπεζα.
* Αποφάσεις στην Κεντρική (2 Ε/Κ, 2 Τ/Κ και ένας ξένος) με απλή πλειοψηφία στην οποία δεν περιλαμβάνεται κατ' ανάγκη ένα τουλάχιστον μέλος από κάθε κοινότητα.
* Τα χρέη των Τραπεζών στα κατεχόμενα να τα επωμιστεί η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.
* Κανόνες δανεισμού και εξόφλησης από τις δύο πολιτείες.
* Εναρμόνιση φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής με τα όσα ισχύουν στην Ευρώπη.

ΕΔΑΦΙΚΟ
* Αν εγερθεί θέμα (δεν είναι στις άμεσες προθέσεις μας)
*, ζητούμε επιστροφή της Καρπασίας.
* Άμεση ανάληψη ευθύνης από τα Ηνωμένα Έθνη στις περιοχές που με βάση το χάρτη επιστρέφονται στην ε/κ πλευρά. * Διασφάλιση της λύσης και της επιστροφής εδαφών με εγγυήσεις της Ε.Ε. και όχι του Συμβουλίου Ασφαλείας.
* Το Κεφάλαιο 7 δεν είναι ικανοποιητικό.

ΔΙΑΦΟΡΑ
* Δεν ανοίγουν ξανά θέματα συνταγμάτων των συνιστώντων κρατών που υποβλήθηκαν. Ελέγχεται όμως αν αυτά είναι συμβατά με το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα.
* Η πλειοψηφία των ομοσπονδιακών νόμων και των διεθνών συμβάσεων που συμφωνήθηκαν, διατηρείται.
* Αλλάζουν αυτοί που αφορούν τα χωρικά ύδατα, την περιοχή αποκλειστικής εκμετάλλευσης, τον εναέριο χώρο και τα δικαιώματα κατοικίας στα συνιστώντα κράτη.
* Διατηρούνται οι περισσότερες συμφωνίες συνεργασίας εκτός από αυτήν που αφορά τη συμμετοχή της Κύπρου στα όργανα της Ε.Ε.

Οι θέσεις στον Πρέντεργκαστ

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στη Νέα Υόρκη η ε/κ πλευρά ήγειρε τελικά θέμα Προεδρικού Συμβουλίου και πρότεινε τα εξής:

* Θεσμό Προέδρου και Αντιπροέδρου με θητεία μικρότερη των 5 χρόνων και δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις.
* Άσκηση βέτο μόνο στους τομείς που προνοούσε η Δέσμη Ιδεών Γκάλι: Εξωτερικές υποθέσεις, Άμυνα, Ασφάλεια, Προϋπολογισμός, Φορολογία, Μετανάστευση, Υπηκοότητα.
* Λήψη αποφάσεων με απλή πλειοψηφία (κατάργηση της πρόνοιας ότι για να ληφθεί απόφαση απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον ενός από τα μέλη που ανήκουν στην άλλη κοινότητα).
* Αποδεκτή η "πολιτική ισότητα". Οι Τ/Κ εταίροι, αλλά δεν πρέπει να συμμετέχουν σε κάθε απόφαση.
* Στους διοικητικούς οργανισμούς οι διευθυντές και υποδιευθυντές τμημάτων δεν συναποφασίζουν.
* Αναλογία 70:30 στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.
* Επανεξέταση αρμοδιοτήτων μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και συνιστώντων κρατιδίων.
* Ιεραρχία μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδίων.
* Δεν είναι δυνατές οι συμφωνίες των κρατιδίων με ξένες οντότητες χωρίς άδεια της κεντρικής κυβέρνησης.
* Ετοιμότητα για να συζητηθεί η κατάργηση του καθεστώτος εσωτερικής υπηκοότητας.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΑΔΙΕΞΟΔΩΝ
Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα πρέπει να επιλύει αδιέξοδα. Όμως, δύο μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου ή 10 Γερουσιαστές μπορούν να παραπέμπουν στο Δικαστήριο αποφάσεις προς εξέταση. Το Δικαστήριο μπορεί να ακυρώνει αποφάσεις μόνο αν:

* Είναι ανακόλουθες με τη Θεμελιώδη Συμφωνία.
* Εμπεριέχουν στοιχείο διάκρισης.
* Είναι αντίθετες προς το συμφέρον μιας εκ των δύο κοινοτήτων.

Εναλλακτική λύση: H σύσταση ενός "Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Ενωμένης Κύπρου". Νέο επταμελές σώμα στο οποίο δύο οποιαδήποτε μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου μπορούν να παραπέμπουν αμφισβητούμενες αποφάσεις.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
* Αποκλείεται ρητά οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική επέμβαση.
* Πλήρης αποχώρηση στρατευμάτων σε σύντομα χρονοδιαγράμματα.
* Οι κυανόκρανοι θα έχουν δικαίωμα επιβολής της εφαρμογής της λύσης σύμφωνα με το άρθρο 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.
* Ο ΟΗΕ πρέπει να έχει κυβερνητικές εξουσίες στις περιοχές που υπόκεινται σε εδαφική ρύθμιση.
* Το Συμβούλιο Ασφαλείας εποπτεύει τη συνολική εφαρμογή της λύσης και συντάσσει αναφορές ανά τρίμηνο.
* Η συνθήκη εγγυήσεων είναι προσωρινή, μέχρι να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ.

ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
Δεν γίνονται αποδεκτοί οι όροι της προσφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου για παραχώρηση εδάφους των Βάσεων μετά τη λύση. (Για να μην τεθεί το θέμα των Βάσεων σε δημοψήφισμα και παραμείνουν εσαεί).

ΕΠΟΙΚΟΙ
* Να μην συμμετέχουν σε δημοψήφισμα.
* Παραμονή μόνο 30.000 εποίκων και αναχώρηση των υπολοίπων με σύντομα χρονοδιαγράμματα.
* Πιο αποτελεσματική δυνατότητα των Ε/Κ να περιφρουρούν ενδεχόμενη μελλοντική μετανάστευση από την Τουρκία.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
* Η αποκατάσταση σε σύντομα χρονοδιαγράμματα είναι ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση.
* Κατάργηση της πρόνοιας για επιστροφή του 1/3.
* Ανάγκη προστασίας των σημερινών χρηστών (περιουσιών) που έχουν εκτοπισθεί.
* Επανεξέταση της πρόνοιας για τις περιουσίες που έχουν υποστεί σημαντικές βελτιώσεις. Δεκτές βελτιώσεις που έγιναν πριν από το Δεκέμβριο του 1999.
* Μορατόριουμ (στον οικοδομικό οργασμό και εποικισμό).
* Δεν προστατεύονται οι μεταγενέστεροι αγοραστές περιουσιών, ιδίως ξένοι.
* Επαναφορά της πρόνοιας για μακρόχρονη μίσθωση.
* Επανεξέταση των αποζημιώσεων, μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.
* Στο ταμείο αποζημιώσεων πρέπει να συμβάλει και η Τουρκία.

ΕΝΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
* Ελεύθερη διακίνηση όλων των τομέων παραγωγής.
* Μηχανισμοί διασφάλισης εθνικής οικονομικής πολιτικής (περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά και τον προϋπολογισμό).
* Κεντρική Τράπεζα: Διοικητικό Συμβούλιο με αξιοκρατικά κι όχι εθνοτικά κριτήρια. Έλεγχος τυχόν υποκαταστημάτων από το κέντρο.
* Βελτίωση επάρκειας κεφαλαίων του τ/κ τραπεζικού συστήματος.
* Επανεξέταση χρηματοδότησης της δύναμης ΟΗΕ στην Κύπρο.

ΕΔΑΦΙΚΟ
* Ηγέρθη αίτημα επιστροφής της Καρπασίας.
* Είναι σημαντική για τους Ε/Κ και για την αιγιαλίτιδα ζώνη

* Τα εδάφη που προσφέρθηκαν στους Ε/Κ είναι κατώτερης ποιότητας.


ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Η νέα κατάσταση πραγμάτων γίνεται μη αναστρέψιμη μόνο όταν ικανοποιηθούν ορισμένες δεσμεύσεις. Ειδάλλως, επανερχόμαστε στην κατάσταση πριν από τη συμφωνία λύσης.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
* Αφαίρεση όλων των προνοιών σε ομοσπονδιακούς νόμους και συνθήκες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Τουρκίας: χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, εναέριος χώρος, συνθήκη του Μοντρέ.
* Πλήρης συμμετοχή στη Συνθήκη του Σένγκεν.

 ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΚΑΝΗΣ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΔΕΙΛΙΝΗΣ
ΠΟΛΙΤΗΣ - 30/11/2005, Σελίδα: 7

*Σημείωση της Ιστοσελίδας
Δυστυχώς λένε, αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο (βλέπε κόμματα) ότι η Καρπασία δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες. Αύριο θα ζητούν την ψήφο και των εγκλωβισμένων της Καρπασίας. Για το θέμα θα επανέλθουμε.

 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999