Αξιούμε!!!

Κάνε δική σου τη σελίδα μας.

Κύρια Σελίδα.

Εμείς...
Χάρτης
Ομιλίες
Έγραψαν...

Τα Σχολεία μας

Εκπαίδευση
Ενημέρωση
Δημοτικό & Νηπιαγωγείο
Γυμνάσιο
Τα παιδιά μας γράφουν

Δημογραφικά Στοιχεία
Κάτοικοι, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σχολική Εφορεία

Μαθητές
Ιστορία
Ασχολίες Κατοίκων

Καταστροφή Πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Οι "Δικοί" μας Άγιοι
Χερσόνησος Αγίων

Απόστολος Ανδρέας (1)
Απόστολος Ανδρέας (2)

Άγιος Φίλωνας (1)
Άγιος Φίλων (2)
Άγιος Συνέσιος (1)
Αγ. Συνέσιος (2)
Αγία Φωτεινή
Μονή και Θαύματα του Απ. Ανδρέα
H Eπισκοπή Καρπασίας

Εγκλωβισμένοι
Το δράμα των εγκλωβισμένων
Οι εγκλωβισμένοι μας
Δολοφονίες, Ξυλοδαρμοί, Κλοπές
ΚΑΡΠΑΣΙΑ: Οι τελευταίοι των Ευρωπαίων εγκλωβισμένων
Μηνύματα Εγκλωβισμένων
Στο ευρωπαϊκό δικαστήριο οδήγησαν οι Ριζοκαρπασίτες τους Τούρκους

Τα δικά μας
Ριζοκαρπασίτικες Συνταγές
Συντυχάννετε (ομιλείτε) ριζοκαρπασίτικα;
Το χωρκόν μου
Ο καιρός στο Ριζοκάρπασον

Το Ριζοκάρπασον στη μνήμη μας
Σωματεία

Ιστορία
Γεωγραφία
Τοπωνυμία
Παραλίες
Μνήμες

Πρόσωπα
Οι Ριζοκαρπασίτες γράφουν
Χερσόνησος Ηρώων
Αγνοούμενοι
Γιάννης Μανιταράς

Το Μαρίν
Νάσα Παταπίου
Πάρις Αθανασιάδης
Γιάννης/Μαρία


Φωτογραφίες
Φωτογραφίες του χθες  (1)
Νέες ανέκδοτες μαθητικές φωτογραφίες  (2)
Νέες Ανέκδοτες φωτογραφίες  (3)
Ανέκδοτες φωτογραφίες  (4)
Νέες Φωτογραφίες  (5)
Νέες μαθητικές φωτογραφίες  (6)
Φωτογραφίες σήμερα (7)
Φωτογραφίες σήμερα (8)

Μαθητικές (9)

Εφημερίδα Ριζοκαρπάσου
Τεύχος 1
Τεύχος 2
Τεύχος 3

Τεύχος 4
Τεύχος 5

Τεύχος 6
Τεύχος 7
Τεύχος 8

Τεύχος 9


Άλλες ενδιαφέρουσες σελίδες
Τα κατεχόμενα μνημεία μας

Υπουργείο Παιδείας
Κώμα Γιαλού
Νέτα
Επισκοπή Καρπασίας
Lobby for Cyprus
Cypriot Federation

Nepomak
Rizokarpasso fc
ΚατωκοπιάΤηλεφωνικοί κατάλογοι:

ΑΤΗΚ (Κύπρου)

Ο.Τ.Ε (Ελλάδας)

Αρχείο

Εθνικό μνημόσυνο του Ριζοκαρπασίτη ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα Παναγιώτη Κάσπη.

Πάνδημο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το σημερινό Εθνικό μνημόσυνο του συγχωριανού μας ήρωα Παναγιώτη Κάσπη αφού πάρα πολλοί  ήταν οι Ριζοκαρπασίτες που έφθασαν απ' όλα τα μέρη της ελεύθερης Κύπρου για να τιμήσουν με την παρουσία τους το εθνικό μας ήρωα. Το μνημόσυνο τίμησε με την παρουσία του ο έντιμος Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας  και συντοπίτης μας κ. Κώστας Παπακώστας. Της επιμνημόσυνης δέησης προΐστατο ο Ριζοκαρπασίτης ιερέας και συναγωνιστής του Ιωάννης Παπάγιοκκας, έχοντας δεξιό ψάλτη τον επίσης Ριζοκαρπασίτη και πρώην κοινοτάρχη Θεόδωρο Παρπόττα
Παρόντες επίσης αδελφός του ήρωα κ. Ανδρέας Κάσπης, ο βουλευτής του Ριζοκαρπάσου κ. Ζαχαρίας Κουλίας, ο συναγωνιστής του καθηγητής Ιωάννης Τανής -με τον οποίο μαζί διενήργησαν την επίθεση εναντίον των Άγγλων κατακτητών-, ο κοινοτάρχης της Ριζοκαρπάσου κ. Αρέστης Τζιαούρης, ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Ριζοκαρπάσου κ. Χριστόδουλος Παρπόττας, ο πρόεδρος του Σωματείου το Ριζοκάρπασον κ. Παντελής Πίτρακκος ο πρόεδρος του Λαογραφικού ομίλου Ριζοκαρπάσου κ. Ανδρέας Κληρίδης, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας κ. Νίκος Φαλάς  και πλήθος άλλοι Ριζοκαρπασίτες.
Με την παρουσία τους τίμησαν επίσης ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Ανδρέας Μουσκάλλης, του ΔΗΣΥ κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, Λευτέρης Χριστοφόρου και Γεώργιος Γεωργίου, ο Έπαρχος Λάρνακας,  ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι κομμάτων.

Θα ήταν παράληψη του γράφοντος, αν δεν έγραφε δυο λόγια περισσότερα για τον Ριζοκαρπασίτη ιερέα Ιωάννη Παπάγιοκκα. Ογδοντάρης και βάλε, ο καταξιωμένος ιερέας μας με τη στεντόρεια του φωνή, έδωσε πραγματική μάχη για να μπορέσει να μας θυμίσει  και να μας κάνει να νιώσουμε ξανά  όπως νιώθαμε όταν τελούσε στο μνημόσυνο του ήρωά μας στον Ιερό ναό Αγίου Συνεσίου στο Ριζοκάρπασον. Άντεξε, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Στο τέλος όμως δάκρυσε. Την ώρα που κατέθετε το δάφνινο στεφάνι στο κενοτάφιο του συναγωνιστή του, δεν άντεξε λύγισε και δάκρυσε. Εμείς δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε και του χρόνου να είναι αυτός που θα τελέσει το μνημόσυνο του ήρωά μας, αλλά στο Ριζοκάρπασον μας.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ 1955-59 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΣΠΗ
(Ι.Ν. Αν. Αναρνύρων - Συνοικισμός Αν. Αναρνύρων Α', Λάρνακα Kυριακή, 12 Οκτωβρίου 2008, 08.45 π.μ,).
 

Σεβαστό Ιερατείο,
Κύριοι Βουλευτές
Κύριοι Εκπρόσωποι Κομμάτων και Οργανώσεων
Στρατηγέ Διοικητή της 1 ης Μεραρχίας Πεζικού
Κύριε Αστυνομικέ Διευθυντή Λάρνακας
Κύριε Πρόεδρε του Σωματείου «Ριζοκάρπασο»
Αγαπητοί φίλοι και Συναγωνιστές
Κυρίες και Κύριοι

Μνημονεύουμε σήμερα εδώ στην προσφυγιά, στο Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, μακριά από την ηρωομάνα Καρπασία, τον αθάνατο ήρωα της Ε.Ο.Κ.Α, Παναγιώτη Κάσπη, ένα εκλεκτό παλικάρι, που πήρε τη θέση του μισό ακριβώς αιώνα πριν, στις 13 του Οκτώβρη του 58, στον κατάλογο των μαρτύρων της ελευθερίας.

Στην ιστορία κάθε λαού υπάρχουν οι φωτεινές εκείνες εξάρσεις που καταυγάζουν με το φως τους τις επερχόμενες γενεές και καθοδηγούν το βήματά τους. Μια τέτοια φωτεινή έξαρση στη σύγχρονη Κυπριακή ιστορία υπήρξε ο απελευθερωτικός αγώνας του '55 - '59, που εκπροσωπεί αρχές, αξίες και ιδεώδη, που δίνουν ουσία, σημασία και νόημα στην ανθρώπινη ζωή. Ο απελευθερωτικός αγώνας του '55 - '59 ήταν το ξέσπασμα του βασανισμένου λαού μας, που ξεσηκώθηκε ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες, διεκδικώντας το πιο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, την Ελευθερία.

Η θύμηση μας παίρνει πίσω, σε καιρούς λεβεντιάς και αντρειοσύνης, σε χρόνους αξιοσύνη ς και παλικαριάς. Αναβιώνουμε την ώρα τούτη το ηρωικό έπος του '55-59. Ξαναζούμε το πάθος της ψυχής και το πύρωμα της καρδιάς των ανδρειωμένων, όλων των γνωστών και αγνώστων, των επιφανών και αφανών μαχητών που θεμελίωσαν το θρύλο της ΕΟΚΑ. Τότε που ο λογισμός και το όνειρο συνέπαιρνε ολόκληρο τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Ο Παναγιώτης Κάσπης, γεννήθηκε στο Ριζοκάρπασο, στις 23 Μαρτίου 1939. Φοίτησε στο Αρρεναγωγείο και στο Γυμνάσιο της γενέτειράς του, όπου αποφοίτησε τον lούνιο του 1958 και ετοιμαζόταν να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ακαδημία Σωματικής Αγωγής στην Αθήνα.

Το καλοκαίρι του' 56 εντάχθηκε στις τάξεις της Άλκιμης Νεολαίας της ΕΟΚΑ ( ΑΝΕ ) και την επόμενη χρονιά, ως ομαδάρχης, στις ομάδες κρούσης του σχολείου του. Ο συνδυασμός ενός ενθουσιώδη και δυναμικού χαρακτήρα μαζί με την τιμιότητα, τον αγνό πατριωτισμό, τα ηγετικά προσόντα και το ζήλο που επεδείκνυε για τον αγώνα, τον καθιστούν σύντομα ίνδαλμα για τους συμμαθητές του.

Με την αποφοίτησή του, μεταπήδησε στην εξωσχολική ομάδα της ΑΝΕ, η οποία λειτουργούσε και ως εφεδρική ομάδα κρούσης.
Δραστηριοποιήθηκε παράλληλα και στο Ελεύθερο Εργατικό Σωματείο Ριζοκαρπάσου και δούλεψε πολύ για την οργάνωση και τα δίκαια των εργατών.

Στις 13 του Οκτώβρη του 58, γύρω στις μια μετά το μεσημέρι, ο Παναγιώτης Κάσπης, με τους συναγωνιστές του Ιωάννη Τανή, Νικόλα Χρονία και Παύλο Δημητρίου, διενήργησε επίθεση με χειροβομβίδες, εναντίον φάλαγγας στρατιωτικών οχημάτων σένα ύψωμα έξω από το Ριζοκαρπάσο. Κατά την αποχώρηση των αγωνιστών από την περιοχή ακολούθησε καταδίωξη από τους Άγγλους στρατιώτες. Στην προσπάθειά του να διολισθήσει στο χωριό του, οι Άγγλοι τον πυροβόλησαν κατ' επανάληψη και ο Παναγιώτης φτερούγισε στην αθανασία και έφυγε για να συναντήσει ένα άλλον ήρωα και συγχωριανό του τον Πετράκη Γιάλλουρο.

Για τη θεμελίωση της ελευθερίας της Κύπρου, αγωνίστηκε και θυσιάστηκε ο ήρωας μας. Μετουσιώνοντας σε πράξη το νόημα και την αλήθεια του λόγου του Περικλή ότι «το εύδαιμον το ελεύθερον. το δε ελεύθερον το εύψυχο». κατέλιπε μνήμες, μνημεία ήθους και αρετής.
Δεν ξεθωριάζουν ποτέ αυτές οι μνήμες και αυτά τα μνημεία, γιατί αφορούν αξίες και ιδεώδη που υπερβαίνουν το χώρο και το χρόνο, γιατί αφορούν όλους εμάς σήμερα και αυτούς που θαρθουν αύριο.

Μετά την Ανεξαρτησία του 1960, η πατρίδα μας, με πρώτο Πρόεδρο τον αείμνηστο Εθνάρχη Μακάριο, άρχισε μια καινούργια ειρηνική πορεία προς το μέλλον, με όραμα την πρόοδο και την ευημερία ολόκληρου του Κυπριακού λαού. Όμως, ξένα συμφέροντα και οι εδώ εκπρόσωποί τους ως πιστοί υπηρέτες άρχισαν, από τις πρώτες μέρες της Ανεξαρτησίας, την εξύφανση προδοτικών και συνωμοτικών σχεδίων για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή διχοτομικών λύσεων στο νησί μας. Σχέδια που υλοποιήθηκαν με τη δράση της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β' ανατρέποντας με το προδοτικό πραξικόπημα του μαύρου lούλη του 74, τη νόμιμη κυβέρνηση του Εθνάρχη Μακαρίου, καταλύοντας έτσι τη Δημοκρατία και ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο στην Τούρκικη εισβολή που έσπειρε τον όλεθρο και μοίρασε την μικρή μας πατρίδα στα δυο.

Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες,
Από τις 3 του Σεπτέμβρη, εγκαινιάστηκε μια νέα διαδικασία συνομιλιών στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος, που ταλανίζει την Πατρίδα και το λαό μας εδώ και 34 χρόνια. Προσδοκούμε ότι, οι απευθείας συνομιλίες, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων κ. Ταλάτ, θα οδηγήσουν στην εξεύρεση λύσης για επανένωση της πατρίδας μας.

Λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της χώρας μας. Μια λύση που θα αποκαθιστά και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού. Μια λύση που πρέπει να προέλθει από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους.

Διεκδικούμε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα του κράτους, χωρίς ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα. Με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται και καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και βεβαίως, λύση σύμφωνη με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς δικαίου.

Κατανοούμε πλήρως ότι η διαπραγματευτική διαδικασία δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Παρά ταύτα, παραμένουμε σταθεροί στην πορεία μας. Υπερασπιζόμαστε τις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού και πιστοί σε αυτές, προσδοκούμε ότι η πορεία αυτή είναι δυνατό να μας οδηγήσει σε συνολική, συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση. Την ίδια όμως στιγμή είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα όλα τα πιθανά εμπόδια που θα βρούμε στο δρόμο μας.

Σε αυτή μας την προσπάθεια, αναμένουμε από όλους να ενεργήσουν στο ίδιο πνεύμα καλής θέλησης και συμβιβασμού. Ευελπιστούμε ότι το προτεταμένο δικό μας χέρι καλής θέλησης θα συναντήσει το χέρι της άλλης πλευράς με την ίδια πολιτική βούληση για ένα έντιμο συμβιβασμό.

Λαός και πολιτική ηγεσία του τόπου καλούνται, ενωμένοι και με πνεύμα συναίνεσης να στηρίξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην προσπάθεια που καταβάλλει για επίλυση του προβλήματος μας. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί να ανοίξει ο δρόμος της λύσης για την επανένωση της πατρίδας μας.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης και του Κυπριακού λαού, προς την Ελληνική Κυβέρνηση, τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας και τον Ελληνικό λαό για την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση που παρέχουν στον αγώνα της Κύπρου, ειδικότερα αυτή την κρίσιμη ώρα
των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί συγγενείς του ήρωα Παναγιώτη Κάσπη, Αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές,
Η δικαίωση των αγώνων και των θυσιών του λαού της μαρτυρικής μας πατρίδας, για ελευθερία και δημοκρατία είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τους ηρωικώς πεσόντες, ενώ παράλληλα αποτελεί υπενθύμιση σε παρόντες και επερχόμενους το οφειλόμενο ιστορικό χρέος.

Το έπος του 55 - 59 θα παραμένει πάντα ένας υπέροχος ύμνος στην ελευθερία, ένας δοξαστικός ύμνος των πνευματικών και ψυχικών δυνάμεων του Κυπριακού Ελληνισμού. Αυτό το αθάνατο έπος γράφτηκε με το πύρωμα της καρδιάς του λαού μας και υπογράφτηκε με το αίμα των αξέχαστων ηρώων και μαρτύρων μας. Των ηρώων και μαρτύρων μας, που θα ενοικούν πάντοτε στη σκέψη μας, στη μνήμη και στην καρδιά του λαού μας.

Είμαστε όλοι χρεωμένοl στην Ιστορία μας και οφειλέτες στους μάρτυρες των Εθνικών μας αγώνων. Είμαστε όλοι χρεωμένοι στον ήρωα που τιμούμε σήμερα και σε ότι συμβολίζει και διαμηνύει η υπέρτατη θυσία του.

Ας φανούμε αντάξιοί του.
Αιωνία ας είναι η μνήμη του, και η θυσία του στο βωμό της τιμής και του καθήκοντος, ας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για μας και τις μετερχόμενες γενιές.

 


English


Ελληνικοί Ραδιοσταθμοί
 

 


Οι εφημερίδες έγραψαν για το Ριζοκάρπασον


Σχολιάζουμε, Κρίνουμε, ΕπικρίνουμεΕυρωπαϊκή Ένωση


Κυπριακή Δημοκρατία


Ανακοινώσεις


Έφηβος ΒουλευτήςΠρώτο Κουδούνι


Γιάννης ΜανιταράςΚινηματογράφος Λουϊζιάνα

Για χρήση οποιουδήποτε περιεχόμενου επικοινωνήστε μαζί μας. © 2010 Copyright Εκδόσεις "ρο"
Επικοινωνία - Email
Επισκέψεις από: 11/10/1999